Ötletek az Alzheimer világnapja alkalmából

Hazánkban is egyre több esemény kerül megrendezésre az Alzheimer világnapja alkalmából, amely arra hivatott, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kór és más demencia terjedésének veszélyére, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogásnak szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

1. Fektessünk hangsúlyt a prevencióra

A demenciára egyelőre nincs gyógymód, viszont egyre több a bizonyíték arra, hogy az életmódbeli változások sokat tehetnek a memóriavesztés késleltetésében. Kutatások bizonyítják, hogy az Alzheimer-kór plakkjai évtizedekkel azelőtt kezdnek felhalmozódni az agyban, ahogy a tünetek jelentkeznek. A prevenciós kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a szív és az agy egészsége szoros összefüggést mutat.

Mely tényezők segíthetnek a megelőzésben?

Fizikai aktivitás jelentősége: Az agysejteknek sok oxigénre van szükségük a megfelelő működéshez, a szív által pumpált vér 20% -a az agyba kerül. Az aerob gyakorlatokkal a vér jól kering. Ez támogatja az általános agyműködést és csökkenti a magas vérnyomást, valamint a szélütés vagy a vaszkuláris demencia esélyét.

Az alvás fontossága: Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az alvás elengedhetetlen az agy egészsége szempontjából. 

Egészséges táplálkozás:  
Több szempontból is megéri egészségesen táplálkozni, ugyanis több betegséget is megelőzhetünk ezáltal. 

Ételek az agy és a memória erősítésére

Agytorna – Élethosszig tartó tanulás

„Leginkább az olyan új feladatok serkentik az agyat, amelyek megoldása nem az ismert szabályokon és sémákon alapul.”
(Marianne Koch)

A tanulás az élet minden szakaszában kiemelten fontos, a mondás is úgy tartja, hogy „A jó pap holtig tanul.” Mi(ke)t lehetne tanulni idős korban?
A XXI. században elég széles tárház nyílik a harmadik korban élők számára is, már itt Magyarországon is egyre inkább szélesedik a paletta.

Mentális egészség: A lelki megbetegedés befolyásolja az agy egészségét is. A depresszió időskorban sajnos elég gyakori, de mindenképpen kezelhető. 

Fontos! Nem lehet elég korán elindítani a saját kockázatcsökkentő programját. És soha nem is késő!

Milyen módszerrel csatlakozhatunk az Alzheimer világnaphoz?

  • Viseljünk lilát!
  • Sétáljunk a demenciában élőkért
  • Tornázzunk/táncoljunk a demenciában élőkért
  • Nézzünk filmeket a demenciáról
  • Készítsünk egészséges ételeket!

Egyre több egész estés mozifilm, ismeretterjesztő-, és dokumentumfilm készül és érhető el magyar nyelven is. Egyes filmek a beteg szemszögéből mutatják be a kórt, míg más produkciók a család, a hozzátartozók perspektívájából. A lista ITT érhető el.

  • Készítsünk nefelejcs virágot

Sokan lila szalagot viselnek, azonban az Alzheimer  másik szimbóluma a nefelejcs virág, amely a szeretetet és a tiszteletet jelképezi. Úgy tartják, hogy akinek ilyen virágot adsz, az egy ígéretet jelent, hogy mindig emlékezni fogsz rá és megtartod a gondolataidban. A hűség és a ragaszkodás szimbóluma is.

A virág elkészítéséhez szükséges anyagok:

  • filc (kék/lila)
  • fehér és sárga cérna
  • gomb
  • olló

 

Nefelejcs – a hűség és az emlékezés virága
Szabó Lőrinc: Nefelejcs (letölthető verses színező felnőtteknek)
Idézet az Alzheimer világnapja alkalmából
Idézet az Alzheimer világnapja alkalmából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .