Filmek a demenciáról

1. Megmaradt Alice-nek

A főhősnő, Alice életútjával ismerkedhet meg a néző, akinél az 50. születésnapja után nem sokkal diagnosztizálták az Alzheimer-kór egyik ritka típusát. A film jól érzékelteti a betegség első jeleit és lefolyását, az érintettek dilemmáját és bizonytalanságát is.
Prevencióként mindenkinek ajánlom a filmet és az orvos egyik nagyon egyszerű tanácsát: „A testmozgás jót tesz a vérkeringésnek és igyon sok vizet a hidratáltság miatt.”
(Julianne Moore, Alice alakításáért 2015-ben megkapta az Oscar-díjat.)

[Kép forrása: Imdb.com]

2. Nader és Simin – Egy elválás története

Egy különleges hangulatú Oscar-díjas iráni film. Dráma, ahol a történet fókuszában egy család áll, ahol a házastársak válófélben vannak, a férfi demens édesapja pedig állandó gondozásra és felügyeletre szorul.

[Kép forrása: Imdb.com]

3. Anyám és más futóbolondok a családból

Megtekintése kötelező, nemcsak azért, mert egy magyar filmről van szó és parádés színészi alakítások vannak benne, hanem a történet, a dráma, a dinamika és a beágyazott humor is csillagos ötös! Nosztalgia, visszaemlékezés a XX. századi magyar történelemre egy 92 éves Alzheimer-kórral élő elbeszélése alapján.

[Forrás: fantasyfilm.hu]

Rovid előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=zuMlwUON44s

4. Egyre távolabb

Egy férfi vívódásait mutatja be, Alzheimer-kórban élő felesége mellett, aki idősek otthonába kerül, ahol a házirendben foglaltak szerint 30 napig nem látogatható. Amikor ismét találkozik a férj a feleségével, a demens nő nem ismeri fel, de kiderül, hogy egy bent élő férfihoz kezdett el kötődni…

[Kép forrása: Imdb.com]

5. Az apa

2020-ban mutatták be Az apa című filmet Anthony Hopkins főszereplésével, aki kitűnő alakításáért egy Oscar-díjjal is gazdagodott. 

[Forrás: The Guardian]

6. Iris – Egy csodálatos női elme

„A film igaz történetet dolgoz fel. A regényíró és filozófus Iris Murdoch (Judi Dench) és férje, az irodalomkritikus John Bayley (Jim Broadbent) rendkívüli kapcsolatát, hosszú és állhatatos szerelmét mondja el, életük két különböző korszakát bemutatva: románcuk kezdetét Oxfordban az 1950-es években és a negyven évvel később történteket, az Irist megtámadó Alzheimer-kór megjelenésétől 1999-ben bekövetkezett haláláig. Iris Murdoch életkedvtől, magabiztosságtól sugárzó nagyszerű szellemű alkotó.” (Mafab.hu)

[Kép forrása: Imdb.com]

7. Apu vad napjai

A film a hozzátartozók szemszögéből vezeti végig az időskori tehetetlenséggel való szembesülést és mutatja be, hogy egy testvérpár miként birkózik meg édesapjuk gondoskodásával és idős otthonba való helyezésével.

[Kép forrása: mafab.hu]
8. Szerelmünk lapjai

„Allie és Noah tizenévesek voltak, amikor találkoztak, az első pillanattól kezdve rokonszenveztek egymással. Kibontakozó szerelmük hamar beteljesedik. A lány gazdag szülei azonban ellenzik kapcsolatukat, így a két fiatal útja elválik egymástól. Amikor néhány esztendővel később újra találkoznak, a szerelmük újjáéled, és Allie-nek hamarosan választania kell társa és társadalmi rangja között. Történetüket, melynek fontos jelentősége van számára, egy idős úr olvassa fel újra és újra egy hasonló korú hölgynek.” (port.hu)

[Kép forrása: mafab.hu]
9. Még egy esély

Spanyol film, melynek főszereplőjénél, egy matematikus professzornál Alzheimer-kórt állapítanak meg, aki elhatározza, hogy amíg még emlékezik gyerekkori szerelmére – felkeresi őt. Nem várt eseményeken keresztül ismerhetjük meg a család életét.

[Kép forrása: Imdb.com]
10. Ami egykor volt

A film egy család életét mutatja be, ahol az Édesanyánál jelennek meg a demencia jelei. Férje otthon szeretné ápolni őt, a fiuk pedig egy idősek otthonában érezné biztonságban édesanyját a kóborlásai miatt. A lányuk pedig nagy dilemmában van, hogy melyik út lenne a megfelelő, közben önmaga is küzd saját házassága nehézségeivel.

[Forrás: uk.newonnetflix.info]
11. Hűség – a dokumentumfilm

Szekeres Csaba filmje. A film egy idős házaspár hétköznapjait mutatja be. Annánál pár évvel ezelőtt Alzheimer kórt diagnosztizáltak. Antal megígérte neki, hogy amíg felismeri őt, mellette marad. Amikor eljön a nap, Antal váratlan ötlettel áll elő.

„Az emlékek összekötnek, akkor is, ha már csak az egyikünk emlékezik.” További információk a film Facebook oldalán

[Kép forrása: https://www.facebook.com/husegdokumentumfilm]

+ 1

Noel – Karácsony

„Egymástól merőben különböző személyiségek keresik a megértést és a könyörületet karácsony idején. Rose középkorú, elvált nő, akinek az édesanyja kórházban van, előrehaladott Alzheimer-kórban szenved. Rose szeretne mégegy lehetőséget kapni, hogy elmondja neki, mennyire szereti, ám az anyja már nem ismeri meg. A rendőrtiszt Mike egy pincér rögeszméjének célpontja lesz. Artie meg van győződve arról, hogy Mike az ő néhai feleségének a reinkarnációja. Mellesleg Mike a szép Ninát készült elvenni, de úgy tűnik, hogy a féltékenysége szétzilálja a kapcsolatukat.” (port.hu)

[Kép forrása: mafab.hu]

Ismeretterjesztő (kis)filmek:

I. Demencia – Nagyfilm, elérhető ide kattintva.
II. Rövidfilmek a demenciáról Koltai Róbert főszereplésével, elérhető itt.
III. Vasárnap – Rövidfilm az Alhzeimer-világnap alkalmából.

Filmajánló az időskorról egy másik bejegyzésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .