Életvidám aktivitás

Tevékenységünk holisztikus szemlélet alapján történik, amely egy olyan megközelítés az aktív időskorhoz, ami a testi, szellemi, érzelmi és társadalmi szükségletek teljes körű figyelembevételét tartja szem előtt, és az egész személyiséget célozza meg az egészség és jól-lét fenntartására és elősegítésére.
Az életvidám időskor szempontjából a holisztikus megközelítés az alábbi területekre fókuszál:

  1. Fizikai aktivitás: Az aktív időskorhoz az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás és az egészségügyi szűrések fontosságát hangsúlyozza.
  2. Szellemi aktivitás: A holisztikus megközelítés hangsúlyozza az agy egészségének fenntartását és stimulálását. Ez magában foglalhatja az intellektuális kihívásokat jelentő tevékenységeket, például az olvasást, a keresztrejtvényeket vagy egyéb agyserkentő játékokat. Emellett fontos a tanulásra való nyitottság fenntartása és az új készségek megszerzésének lehetőségeinek kihasználása.
  3. Lelki egészség: A holisztikus megközelítés kiemeli az érzelmi jólét fontosságát. Ez magában foglalja a társas kapcsolatok fenntartását, a szociális tevékenységeken való részvételt, a szerettekkel való időtöltést, valamint az érzelmi támogatás és az önápolás különböző formáit.
  4. Társadalmi részvétel: Az aktív időskorhoz tartozik a társadalmi közösségekben való részvétel, a társadalmi szerepek fenntartása és az értékes tagként való aktív részvétel. Ez magában foglalhatja a társadalmi szervezetekben vagy közösségi csoportokban való részvételt, a munkavállalást vagy önkéntességet, valamint az intergenerációs kapcsolatok kialakítását.

Az életvidám aktivitás tehát egy gyűjtőfogalom, azaz egy holisztikus megközelítés, melynek célja a 65 év felettiek teljes körű egészségének és jól-létének támogatása és életminőségük fenntartása. Ez a megközelítés összhangban van azzal az elképzeléssel, hogy az emberek életútját egészében kell kezelni, és hogy minden szempontból támogatni kell az egészséges és szerethető idősödést.

Hogyan segítünk a gyakorlatban?

1. Ülőtánc foglalkozások tartása heti egy alkalommal.

2. Agytorna foglalkozások

2022. márciusában indult szépkorúak számára az ún. Életvidám aktivitás – agytorna foglalkozás. A pontos időpontokról az Életvidám időskor Facebook oldalának eseményei között érdemes tájékozódni.

3. Mentál Klub – a lelki egészségét jött léte.

Kerekasztal-beszélgetés havonta egyszer egy adott téma mentén. Egy kis önismereti utazás a lelki egészség védelme érdekében.