Lelki egészség megőrzése időskorban

Október 10-e a lelki egészség világnapja, amiről 1992 óta emlékeznek meg, jó lehetőséget nyújt, hogy a lélekápolásra  is hangsúlyt fektessünk.

Sokat változott a világ pár év alatt – sok tekintetben. Amit megfigyeltem, hogy olyan szavak kerültek be a köztudatba, és a mindennapos kommunikációba, amelyek eddig nem voltak használatosak. Mikre gondolok? Mentális egészség, lelki egészségvédelem, megküzdési stratégiák, stresszkezelés és akár a mentálhigiéné is. Véleményem alapján ez a változás pozitív, mert az emberek sokkal tudatosabban figyelnek önmagukra – kortól függetlenül, ami kiemelten fontos a testi-lelki jólléthez.

Ahogyan a testünket karban kell tartani, úgy a lelkünket is, de mik azok a tényezők, amik segíthetnek ebben? A következő felsorolásból kiderül.

A lelki egészség megőrzése időskorban

1. Pozitívnak lenni és maradni

Az ember sokszor fejben tudja, hogy az állandó negatív gondolatok és azoknak a térnyerése nem tesz jót se a testnek, se a léleknek. Mégis mintha úgy lennénk beprogramozva, hogy az önsajnálatra és a befordulásra  hajlamosabbak lennénk (bizonyára a kultúra is számít, a magyarok – a történelmükből kifolyólag is – pesszimistábbak).

Az ismert félig tele vagy félig üres a pohár példája mutatja, hogy bizony a nézőpont, a szemlélet számít. Az, hogy milyen perspektívából nézzük az eseményeket, körülményeket.

A pozitivitás hálaadással karöltve nagyban hozzájárul testi-lelki egészségünk megőrzésében, melyet kutatások is bizonyítanak.

Nézzük reményteljesen és pozitívan a mára, a holnapra és a jövőre!

 

2. Közösséghez tartozni

„A boldogság csak akkor az igaziha megosztod valakivel.” – hallhattuk az Út a vadonba című filmben.

A magány, az izoláció az időskor nagy ellensége. Egyedül élni és egyedül tölteni a mindennapok java részét bizony nem egészséges, sem a testnek, sem a léleknek. Nem jó egész nap otthon csendben végezni az ügyes-bajos dolgokat, ahol nem lehet szólni senkihez, ahol esetleg csak a televízió hangját hallani. Ha ez már így van, tenni kell ellene! Ha ez még nincs így, tenni kell, hogy ezt elkerüljük!

Jóformán minden településen található idősek klubja, akár több is. A feladat, hogy megtalálják azt, ahol jól érezik magukat. Talán ez nem tűnik egyszerűnek; csatlakozni egy közösséghez, újnak lenni, ismerkedni, megnyílni – bizony időt és energiát kell belefektetni, de higgyék el, megéri! Türelmesnek kell lenniük önmagukhoz és nyitottnak lenni. Biztos találkozni fognak rég nem látott ismerőssel is.

Ha már tagjai vagyunk egy csoportnak, akkor ápoljuk ezeket a kapcsolatokat. Ha még nem találtuk meg a megfelelő közösséget, ne adjuk fel a keresést!
Lehet ez egy idősek klubja, egy senior örömtánc csapat, egy hobbi közösség…stb.

„Gerontológiai kutatásokból ismert, hogy azok az idősek, akik megőrzik társadalmi kapcsolataikat, mozgékonyak és nyitottak maradnak, teljesebb öregkorra számíthatnak.” (Bajusz Klára és Jászberényi József

 

 

3. Eleget aludni

Gyökössy Endre pasztorálpszichológus szerint„aki igazán nem tud aludni, az nem tud igazán ébren lenni sem.”

Mit lehet tenni alvásproblémák esetén? A következő két cikk segíthet ebben.

A komolyzene, mint az igazi testi-lelki gyógyszer

“Kimutatták, hogy azoknak az embereknek, akik rendszeresen hallgatnak komoly zenét, alacsonyabbak a vérnyomásértékei, mint azoknak, akik nem teszik ugyanezt.” – Érdmes a teljes cikket elolvasni. https://hajraegeszseg.hu/…/a-komolyzene-egeszsegre-gyakorol…

A Győri Filharmónikusok előadásában Mozart C-dúr zongoraversenye: https://www.youtube.com/watch?v=ArODJAxxzYg

“Évezredek óta megfigyelt, évtizedek óta tudományosan is megerősített tény, hogy a megfelelően kiválasztott zene segít az elalvásban, és gyógyítja az alvászavarokat.”
Javasolt zeneművek és albumok elalváshoz:
Wolfgang Amadeus Mozart. C-dúr zongoraverseny KV 467, 2. tétel
Felix Mendelssohn: E-moll hegedűverseny 2. tétel
Samuel Barber: Adagio for string. Op. 11.
Camille Saint-Saëns: A hattyú (Állatok farsangja)
Johann Sebastian Bach: Air, G-dúr zenekari szvit, No. 3
The most relaxing classical, Warner Music, 1999.
Music for Deep Sleep, Indian flute and Ocean Waves, Amazon Music, 2009.

Forrás: Alvászavarai vannak? Ezeket a zenéket hallgassa! HVG Pszichológia 

4. Sokat mosolyogni

Bagdy Emőke professzorasszony szerint az erőltetett mosoly is hasznos. „Nem véletlen, hogy az amerikai kultúrában azt mondják, hogy mosolyogj, tedd fel az arcodra a mosolyt. Mimikakutató igazolta, hogy egy tökéletesen kivitelezett mosolyból a szervezet egy tökéletesen átéltet produkál. Tehát igenis mosolyogjunk, még akkor is, ha nagyon nehéz a helyzet, próbáljuk meg, egy kicsikét erőltessük, mert valódi mosollyá válik. A szervezet maga generálja azokat a folyamatokat, amiktől elkezdjük jobban érezni magunkat a bőrünkben.”  (Forrás: Bagdy Emőke: Pszichofitness – Hangoskönyv)

Ha szeretnénk kicsit felvidulni, mosolyogni, nagyokat kacagni, akkor hallgassuk meg kedvenc kabaréjelenetünket, nézzük meg a kedvenc vígjátékunkat, vagy vicces videókat.

Egyik kedvenc jelenetem, ami mindig megnevettet:

https://www.youtube.com/watch?v=L7T_XdLdX8U

5. Stresszkezelést tanulni

Ismét Dr. Bagdy Emőkétől hoztam egy nagyon egyszerűen használható, hatékony ötletet.

„Mindenkit arra kérek, hogy ha nagyon feszült, nehogy lazítson! Úgysem menne. De feszíteni még tud! Akármilyen feszült, feszíteni még tud. Van egy paradox technika, amely azt kívánja, hogy feszült állapotban feszítsük végig az izmainkat. A központi idegrendszer ugyanis úgy működik, hogy ha bizonyos izmainkat túlfeszítjük, akkor utána már automatikusan ő lazít. Ezt a technikát úgy hívjuk, hogy villámrelaxáció. Lépéseit bárhol elvégezhetjük, a fő, hogy intenzíven koncentráljunk arra, amit csinálunk. Álljunk fel. Jó erősen zárjuk ökölbe a kezünket, és tartsuk fenn a feszítést. Ezután hajlítsuk be a könyökünket, hogy csak úgy dagadozzanak a bicepszek! Majd szorítsuk oda a könyökünket a bordakosárhoz. Most végigfeszítjük a lábunkat, a farizmok is kőkemények, húzódjunk egy kicsit fölfelé, mintha két centit nőni akarnánk, majd engedjük ki a levegőt, nyissuk szét a tenyerünket! Ennyi az egész. Ha szükséges, a gyakorlatot többször ismételjük meg. Ez az áldott kis módszer pontosan annyi feszültséget von el, hogy a maradéktól már nem betegszünk meg, nem kapunk fejfájást, azzal már meg tud küzdeni a szervezet.” (Forrás: Nyitott Akadémia Facebook oldala)

A lélek felfrissítésének 5 módja

A lelki egészség világnapja alkalmából gondoljuk át és akár írjuk össze, hogy az első képen található felsorolásnál mi az, ami jól működik és mi az amit erősíteni, változtatni kell.
Legyünk tudatosak és figyeljünk önmagunkra, az aktív és életvidám időskorért! 

Október 10. – A lelki egészség napja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .