Aktivizáló tábla – az agytorna felelőse

Több szempontból is rendkívül hasznos lehet egy aktivizáló falat készíteni. Kisebb-nagyobb intézményekben, klubokban is célszerű kihelyezni egy ilyen táblát a szabadidő hasznos eltöltésének megsegítéséhez. Karantén időszakban is jól alkalmazható.

Rendkívül sok előnye van egy ilyen fal létrehozásának:

  • Hétvégére elfoglaltságot nyújthat
  • Ha betegség kapcsán vagy bármilyen más okból elmarad a foglalkozás
  • Azok számára is jó lehetőség, akik nem tudnak/nem szeretnek kijönni a szobából.
  • Az önszerveződést is elősegítheti, ugyanis akár a lakótársak is vihetnek be egymásnak egy-egy fejtörő anyagok és közösen megoldhatják, megbeszélhetik.
  • Karantén időszakában is praktikus megoldás, amikor a csoportos foglalkozások nem kivitelezhetőek, de a szobában hasznos időtöltést nyújthat

A szellemi aktivitás megtartása rendkívül fontos, de pontosan milyen előnyökkel is jár az agytorna?

Érdemes minél többféle agyi tevékenységet végezni a szellemi frissesség megőrzéséhez. Az agytréning olyan kognitív előnyökkel jár az idősek számára, melyek segítenek fenntartani a meglévő képességeiket. A tudatos tevékenységekbe való belemerülés serkenti az agy működését és segíthet leküzdeni az életkorral járó mentális problémákat is. 

Hetente érdemes új feladványokat kitenni a táblára, illetve egy-egy tematikát is érdemes néha változtatni.

Ötletek az aktivizáló táblához:
– Szókereső
– Keresztrejtvény
– Színező/Kreatív
– Olvasnivaló
– Logikai feladványok
– Kvíz

Illetve a csoportra szabva bármi, ami felkelti az érdeklődést. Ha a foglalkozáson egy-egy téma, vers, novella megtetszik nekik, visszacsatolásként az ‘Olvasnivalókhoz’ be lehet rakni ezeket a dokumentumokat és aki szeretné, hazaviheti további elmélkedésre, megtanulásra.

Az agytorna mindig egy jó ötlet!

A kivitelezése talán egy parafatáblán a legegyszerűbb. Borítékok hátuljára jól látható módon felragasztottam a témaköröket és a  zsebekbe helyeztem a kitöltendő lapokat.

Akár ilyen kis irattartókkal is lehet dolgozni, bár célszerűbb egy nyitott forma a könnyebb kezelhetőség miatt. Egy mágnestábla is célszerű lehet a kivitelezésben.

Aktivizáló tábla, az agytorna felelőse idősek számára

Rakhatunk ki idézetet, feliratot, frappáns képeket is a táblára, vagy akár saját képeket is motivációs célból.

A táblát helyezhetjük a társasjátékpolc mellé is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .