Nyári foglalkoztatás idősek számára

A nyári időszak uborkaszezonnak tekinthető, azonban rendkívül sok lehetőséget rejt magában; gondoljunk csak a jó levegőre – ha épp’ nincs kánikula- a világosra és a sok-sok színes virágra, ami körülvesz bennünket. Önmagában már ezek is gyógyító erejűek, tehát első javaslatom mindenképpen az, hogy töltsünk sok időt a szabadban! Nem a tűző napsütésben, nem a kritikus időszakban (11 órától 15 óráig), hanem reggeli és a délutáni szieszta után, a megfelelő folyadékfogyasztást nem elfelejtve.

Nyári foglalkoztatási ötletek

1. Gyümölcslé koktél – ízfelismerés:

Vásároljunk különböző ízű gyümölcsleveket (inkább a 100 %-osakat válasszuk) és öntsük össze őket egy kancsóban, majd kínáljuk meg a foglalkozáson résztvevőket a finom nedűvel és a kóstolás után beszéljük meg, ki milyen ízt érez. Akár gyümölcscentrifugával is készíthetünk friss és egészséges gyümölcsleveket.

Véleményem szerint elég mindig 2 ízt keverni, így könnyebben felismerhetővé válnak a gyümölcsök.
Ötletek:
I. kör: alma-barack
II. kör: szőlő-körte
III. kör: banán-meggy
IV. kör: KAKUKKTOJÁS – amikor egy kis zöldséget is csempészünk a gyümölcsök közé pl.: cékla-alma

Ízérzékelés gyakorlása és folyadékbevitel is egyben, próbáljunk meg jobb minőségű, természetes cukrokat tartalmazó gyümölcsleveket vásárolni.

2. Játékok az udvaron

Szervezhetünk vetélkedőt, vagy akár a heti tornát is tarthatjuk az udvaron, de társasozhatunk vagy kártyázhatunk is.
Minden évben szervezünk több megállós egyéni vetélkedőt, változatos feladatokkal, de erről egy külön blogbejegyzésben fogok majd ötleteket adni. 😉

3. Kirándulások, természetjárás, könnyebb kerékpártúrák, torna a szabadban.

Kinek-kinek edzettségi szintjének és érdeklődésének megfelelően. A természetjárás, kisebb túrák és az erőfürdőzés a koronavírus miatt is bátran kivitelezhető. A labdajátékok pedig a családdal, az unokákkal vagy a szomszédokkal is üdítő tevékenység.

Idős barát mozgásformák

4. Nyári feladatlapok

A honlapon jelenleg két feladatlap elérhető, egy számolós ill. egy jobb és bal oldalt gyakorló színezős, amely ingyen elérhető. 🙂

Nyári feladatlap 1
Színező – Jobb vagy bal

5. Limonádé készítése

Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné a limonádét, főleg jól lehűtött hideg szódával. Ezt a finom frissítőt közösen is elkészíthetjük, akár úgy is, hogy frissen facsart citromból és narancsból egy kis koncentrátumot készítünk, majd a gyümölcsökből vágott karikákat is helyezünk a kancsóba, kis cukorral vagy folyékony édesítővel édesíthetjük, majd felöntjük hideg vízzel vagy szódával. Egy kis mentalevél pedig különleges ízt és színt ad az ízletes limonádénak.

A citromfacsarás is szuper feladat 🙂
Limonádé naranccsal és mentával

6. Mini virágcsokor készítése

7. Alkotás a szabadban

Nem kell hozzá nagy dolog, csupán egy szép kép egy nyári virágról, amit meg lehet próbálni lemásolni, vagy egy színező, amit vízfestékkel kell „életre” kelteni. Az eredmény is fontos, de az alkotás folyamata lényegesebb.

8. Gyümölcssaláta készítése

Készítés vagy fogyasztás közben esetleg érdemes átbeszélni, hogy a felhasznált gyümölcsök közül melyik milyen élettani hatással rendelkezik.

A görögdinnyét egyszerű formázni, ha nem túl magvas, lehet impozáns tányérokat készíteni, a színekkel játszani.

9. Letölthető verses kreatív pitypang

A letöltés és a nyomtatás után már csak színes festékek kellenek és készülhet is az ujjlenyomat, közben pedig egy Karinthy idézettel is megismeredhetünk.

+1 Írjuk össze a terveinket, vagy készíthetünk ún. nyári bakancslistát is, ehhez egy kis segítség:

Nyári bakancslista sablon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .