Nyári foglalkoztatás idősek számára

A nyári időszak uborkaszezonnak tekinthető, azonban rendkívül sok lehetőséget rejt magában; gondoljunk csak a jó levegőre – ha épp’ nincs kánikula- a világosra és a sok-sok színes virágra, ami körülvesz bennünket. Önmagában már ezek is gyógyító erejűek, tehát első javaslatom mindenképpen az, hogy töltsünk sok időt a szabadban! Nem a tűző napsütésben, nem a kritikus időszakban (11 órától 15 óráig), hanem reggeli és a délutáni szieszta után, a megfelelő folyadékfogyasztást nem elfelejtve.

Nyári foglalkoztatási ötletek

1. Gyümölcslé koktél – ízfelismerés:

Vásároljunk különböző ízű gyümölcsleveket (inkább a 100 %-osakat válasszuk) és öntsük össze őket egy kancsóban, majd kínáljuk meg a foglalkozáson résztvevőket a finom nedűvel és a kóstolás után beszéljük meg, ki milyen ízt érez. Akár gyümölcscentrifugával is készíthetünk friss és egészséges gyümölcsleveket.

Véleményem szerint elég mindig 2 ízt keverni, így könnyebben felismerhetővé válnak a gyümölcsök.
Ötletek:
I. kör: alma-barack
II. kör: szőlő-körte
III. kör: banán-meggy
IV. kör: KAKUKKTOJÁS – amikor egy kis zöldséget is csempészünk a gyümölcsök közé pl.: cékla-alma

Ízérzékelés gyakorlása és folyadékbevitel is egyben, próbáljunk meg jobb minőségű, természetes cukrokat tartalmazó gyümölcsleveket vásárolni.

2. Játékok az udvaron

Szervezhetünk vetélkedőt, vagy akár a heti tornát is tarthatjuk az udvaron, de társasozhatunk vagy kártyázhatunk is.
Minden évben szervezünk több megállós egyéni vetélkedőt, változatos feladatokkal, de erről egy külön blogbejegyzésben fogok majd ötleteket adni. 😉

3. Kirándulások, természetjárás, könnyebb kerékpártúrák, torna a szabadban.

Kinek-kinek edzettségi szintjének és érdeklődésének megfelelően. A természetjárás, kisebb túrák és az erőfürdőzés a koronavírus miatt is bátran kivitelezhető. A labdajátékok pedig a családdal, az unokákkal vagy a szomszédokkal is üdítő tevékenység.

Idős barát mozgásformák

4. Nyári feladatlapok

A honlapon jelenleg két feladatlap elérhető, egy számolós ill. egy jobb és bal oldalt gyakorló színezős, amely ingyen elérhető. 🙂

Nyári feladatlap 1
Színező – Jobb vagy bal

5. Limonádé készítése

Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné a limonádét, főleg jól lehűtött hideg szódával. Ezt a finom frissítőt közösen is elkészíthetjük, akár úgy is, hogy frissen facsart citromból és narancsból egy kis koncentrátumot készítünk, majd a gyümölcsökből vágott karikákat is helyezünk a kancsóba, kis cukorral vagy folyékony édesítővel édesíthetjük, majd felöntjük hideg vízzel vagy szódával. Egy kis mentalevél pedig különleges ízt és színt ad az ízletes limonádénak.

A citromfacsarás is szuper feladat 🙂
Limonádé naranccsal és mentával

6. Mini virágcsokor készítése

7. Alkotás a szabadban

Nem kell hozzá nagy dolog, csupán egy szép kép egy nyári virágról, amit meg lehet próbálni lemásolni, vagy egy színező, amit vízfestékkel kell „életre” kelteni. Az eredmény is fontos, de az alkotás folyamata lényegesebb.

Képkiegészítés:

 

A képkiegészítés olyan tevékenység, amely során egy képrészletet kell kiegészíteni, befejezni vagy tovább díszíteni. Ez a kreatív feladat számos előnyt kínál az idősebb korosztály számára. Íme, néhány előnye és néhány tipp a képkiegészítéshez:

Előnyök:

 1. Szellemi stimuláció
  • Kognitív fejlesztés: A képkiegészítés serkenti az agyat, javítja a problémamegoldó készségeket és a kreatív gondolkodást.
  • Memóriajavítás: A vizuális és mentális kihívások elősegítik a memória és a koncentráció fejlesztését.
 2. Kézügyesség és finommotoros készségek megőrzése
  • Finommotorika: A rajzolás, festés vagy díszítés során finom mozdulatokat kell végezni, ami javítja a kéz és ujjak mozgékonyságát.
  • Koordináció: Az aprólékos munka segíti a kéz-szem koordináció fejlesztését.
 3. Kreativitás és önexpresszió
  • Önkifejezés: Lehetőséget ad az időseknek, hogy kifejezzék magukat művészi formában, ami javíthatja az önértékelést és a lelki jóllétet.
  • Kreatív kibontakozás: Az alkotás folyamata serkenti a kreatív gondolkodást és ösztönzi az új ötletek születését.
 4. Szociális interakció
  • Csoportos tevékenység: A képkiegészítés közösségi környezetben is végezhető, ami elősegíti a társas kapcsolatok kialakítását és megerősítését.
  • Kapcsolatépítés: Közös alkotás során az idősek megoszthatják egymással ötleteiket, tapasztalataikat, ami erősíti a közösségi kötelékeket.
 5. Relaxáció és stresszcsökkentés
  • Nyugalom: A művészi tevékenységek, mint a képkiegészítés, relaxáló hatással vannak, csökkentik a stresszt és a szorongást.
  • Élvezet: Az alkotás öröme és a kész mű feletti büszkeség javítja az általános közérzetet.

Tippek a Képkiegészítéshez:

 1. Kezdő Képek Kiválasztása
  • Válasszon részben elkészült képeket, például félkész rajzokat, festményeket vagy fotókat, amelyeket az idősek saját elképzelésük szerint egészíthetnek ki.
  • Különböző témájú képeket is vihetünk, hogy mindenki találjon számára kedves motívumot (természet, tájkép, csendélet, állatok, városi tájak, stb.).
 2. Útmutatás és inspiráció
  • Mutasson be példaképeket és adjon ötleteket a kiegészítéshez.
  • Biztosítson alapvető technikai útmutatásokat azoknak, akik bizonytalanok, bátortalanok.
 3. Bátorítás és pozitív visszaigazolás
  • Bátorítsa az időseket, hogy merjenek kreatívak lenni és próbáljanak ki új dolgokat.
  • Dicsérje az elkészült műveket, hangsúlyozza a kreatív erőfeszítést és a személyes kifejezésmódot.
 4. Kiállítás szervezése
  • Rendezzék kiállításra az elkészült műveket, hogy az idősek megmutathassák alkotásaikat a családnak és barátoknak.
  • Ez a tevékenység nemcsak büszkeséget ad, hanem erősíti a közösségi érzést is.

A képkiegészítés tehát egy egyszerű, de hatékony módja annak, hogy az idősek kreatívak legyenek, és aktívak maradjanak, és közösségi élményeket szerezzenek.

8. Gyümölcssaláta készítése

Készítés vagy fogyasztás közben esetleg érdemes átbeszélni, hogy a felhasznált gyümölcsök közül melyik milyen élettani hatással rendelkezik.

A görögdinnyét egyszerű formázni, ha nem túl magvas, lehet impozáns tányérokat készíteni, a színekkel játszani.

9. Letölthető verses kreatív pitypang

A letöltés és a nyomtatás után már csak színes festékek kellenek és készülhet is az ujjlenyomat, közben pedig egy Karinthy idézettel is megismeredhetünk.

+1 Írjuk össze a terveinket, vagy készíthetünk ún. nyári bakancslistát is, ehhez egy kis segítség:

Nyári bakancslista sablon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .