Nyári foglalkoztatás idősek számára

A nyári időszak uborkaszezonnak tekinthető, azonban rendkívül sok lehetőséget rejt magában; gondoljunk csak a jó levegőre – ha épp’ nincs kánikula- a világosra és a sok-sok színes virágra, ami körülvesz bennünket. Önmagában már ezek is gyógyító erejűek, tehát első javaslatom mindenképpen az, hogy töltsünk sok időt a szabadban! Nem a tűző napsütésben, nem a kritikus időszakban (11 órától 15 óráig), hanem reggeli és a délutáni szieszta után, a megfelelő folyadékfogyasztást nem elfelejtve.

Nyári foglalkoztatási ötletek

1. Gyümölcslé koktél – ízfelismerés:

Vásároljunk különböző ízű gyümölcsleveket (inkább a 100 %-osakat válasszuk) és öntsük össze őket egy kancsóban, majd kínáljuk meg a foglalkozáson résztvevőket a finom nedűvel és a kóstolás után beszéljük meg, ki milyen ízt érez. Akár gyümölcscentrifugával is készíthetünk friss és egészséges gyümölcsleveket.

Véleményem szerint elég mindig 2 ízt keverni, így könnyebben felismerhetővé válnak a gyümölcsök.
Ötletek:
I. kör: alma-barack
II. kör: szőlő-körte
III. kör: banán-meggy
IV. kör: KAKUKKTOJÁS – amikor egy kis zöldséget is csempészünk a gyümölcsök közé pl.: cékla-alma

Ízérzékelés gyakorlása és folyadékbevitel is egyben, próbáljunk meg jobb minőségű, természetes cukrokat tartalmazó gyümölcsleveket vásárolni.

2. Játékok az udvaron

Szervezhetünk vetélkedőt, vagy akár a heti tornát is tarthatjuk az udvaron, de társasozhatunk vagy kártyázhatunk is.
Minden évben szervezünk több megállós egyéni vetélkedőt, változatos feladatokkal, de erről egy külön blogbejegyzésben fogok majd ötleteket adni. 😉

3. Kirándulások, természetjárás, könnyebb kerékpártúrák, torna a szabadban.

Kinek-kinek edzettségi szintjének és érdeklődésének megfelelően. A természetjárás, kisebb túrák és az erőfürdőzés a koronavírus miatt is bátran kivitelezhető. A labdajátékok pedig a családdal, az unokákkal vagy a szomszédokkal is üdítő tevékenység.

Idős barát mozgásformák

4. Nyári feladatlapok

A honlapon jelenleg két feladatlap elérhető, egy számolós ill. egy jobb és bal oldalt gyakorló színezős, amely ingyen elérhető. 🙂

Nyári feladatlap 1
Színező – Jobb vagy bal

5. Limonádé készítése

Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné a limonádét, főleg jól lehűtött hideg szódával. Ezt a finom frissítőt közösen is elkészíthetjük, akár úgy is, hogy frissen facsart citromból és narancsból egy kis koncentrátumot készítünk, majd a gyümölcsökből vágott karikákat is helyezünk a kancsóba, kis cukorral vagy folyékony édesítővel édesíthetjük, majd felöntjük hideg vízzel vagy szódával. Egy kis mentalevél pedig különleges ízt és színt ad az ízletes limonádénak.

A citromfacsarás is szuper feladat 🙂
Limonádé naranccsal és mentával

6. Mini virágcsokor készítése

7. Letölthető verses kreatív pitypang

A letöltés és a nyomtatás után már csak színes festékek kellenek és készülhet is az ujjlenyomat, közben pedig egy Karinthy idézettel is megismeredhetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .