Az életvidám idősekért – interjú

Ebben a hónapban a Károli Gáspár Református Egyetem egyik kommunikáció-média szakos hallgatója interjút készített velem a munkámmal kapcsolatban, természetesen örömmel tettem eleget a megtisztelő felkérésnek. 🙂

Életvidám idősekért

Beszélgetés Hornyák Adriennel, az Életvidám időskor blog, és az Örökzöld szeretetfa szerzőjével

 „Nem csupán egy állandó örömteli életet jelöl,
hanem benne van a régi, az ó elhullajtása is.
Mindazok a dolgok, amelyek már a múlt részei,
amit el kell engednünk,
de ezáltal megújulhatunk és virulhatunk.”

 

2013-ban kezdtél dolgozni mentálhigiénés munkatársként egy szociális központban, azonban sokaknak nem világos mit is takar ez. Mivel foglalkozol pontosan?

A Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetében tanultam ezt a szakképesítést, és tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy az elménket, a mentális részünket, a lelkünket hogyan tudjuk tisztán – és karban tartani. A Szociális Szolgáltató Központban is az a feladatom, hogy az idősek és a fogyatékosok részére olyan szabadidős elfoglaltságokat és foglalkoztatási feladatokat találjak ki, amik felfrissítik őket testileg, lelkileg.

Mi vezérelt arra, hogy idősekkel foglalkozz?

Szeretem az embereket. Gyerekekkel és fiatalokkal már foglalkoztam, de igazából nem tudtam pontosan, hogy mi vár rám, mert előtte nem nagyon volt tapasztalatom, úgy tűnik, ebben az időszakban az idősek következtek. Nagyon sok szeretet tudnak adni, és rengeteg mindent lehet tőlük tanulni. Sok türelem kell hozzájuk, de megéri a befektetett idő és energia.

2016-ban hoztad létre az Életvidám időskor című blogodat, milyen céllal?

Egyrészt azért hoztam létre, hogy legyen egy olyan online közösségi tér, ahol az idősek tudnak feladatokat megoldani. Van online memóriakártya is, de vannak letölthető feladatlapok, illetve működik egy Facebook oldal, amin megpróbálok sok hasznos dolgot megosztani, például recepteket, szellemi aktivitást igénylő és segítő feladatokat, és mindenféle olyan tartalmat, amiről úgy gondolom, hogy előre mozdítja az ő lelki egészségüket. Másrészt az idősek hozzátartozóinak is szól, akiknél például demens beteg van a családban. Hogyan kell gondozni, ápolni, illetve tanácsokkal, tippekkel ellátni őket, hogy miként lehet hatékonyan és hatásosan segíteni egy demenciával élőt. A harmadik irányvonal pedig a kollégák. Azokhoz a szakemberekhez is szeretnék szólni, akik idősellátásban dolgoznak, mint én. Próbálok olyan tartalmakat is feltölteni, amelyek globálisak, és mindenki számára hasznosak lehetnek.

Mi a tapasztalatod, az idősek tudják kezelni a számítógépet? Nem jelent nekik problémát az internethasználat?

Egyre többen vannak, akik használják a számítógépeket és a közösségi oldalakat, valamint ellátogatnak a honlapomra is. Ezt abból látom, hogy az intézményben az idősek nappali ellátását is vezetem, és van egy Facebook csoportunk, ott is egyre nagyobb a létszám. Azt gondolom, ahogy az idő telik, egyre több idős ember fogja használni az Internetet. Azok, akik most például 58 évesek, azok körülbelül 2-3 év múlva biztosan felkeresik majd az ehhez hasonló oldalakat.

2016-ban megjelent az első könyved, az Örökzöld szeretetfa. Milyen céllal íródott, honnan jött az ötlet?

Azelőtt egy könyvesboltban dolgoztam, és rengetegen kerestek olyan könyveket, amelyekben idézetek és rövid gondolatok, történetek találhatóak, valamint én is szeretem az ilyen stílusú műveket, maga az ötlet innen jött, hogy úgy láttam van rá igény.  Az intézményben is szoktam használni a foglalkozások során, van, hogy felolvasok belőlük és megbeszélünk egy témát a hallottakkal kapcsolatban. Ez igazából egy ajándékkönyv, egy válogatás, melyben magyar írók, költők verseit, gondolatait gyűjtöttem össze, de természetesen saját sorok is helyet kaptak.

A saját gondolatokhoz miből merítettél inspirációt? Hogyan születtek és milyen témákban?

Ezek évek alatt születtek. Vannak benne versek is, ezek az adott élethelyzetben megérintettek, például az egyik középiskolai osztálytársam halála, ez a kétezres évek elején volt. A Díszítsük fel című verset, amely a karácsony fejezetben található, azt az otthonnak írtam, adventi műsort is készítettünk belőle.

Miért Örökzöld szeretetfa?

Az örökzöld örökké zöld és örökké virul, mivel nem egyszerre hullajtják le a leveleiket, hanem folyamatosan, közben új leveleket növesztenek, és a régieket elhullajtják. Az emberi lélek is örökzöld fa kell, hogy legyen. Nem csupán egy állandó örömteli életet jelöl, hanem benne van a régi, az ó elhullajtása is. Mindazok a dolgok, amelyek már a múlt részei, amit el kell engednünk, de ezáltal megújulhatunk és virulhatunk, és ebben a szeretet segít a leginkább.

Elképzelhető, hogy egy másik könyvet is kiadj? Dolgozol most valamin?

Jelenleg egy foglalkoztató füzeten dolgozom, de nem halad olyan jól a munka, mint ahogy azt képzeltem. Van már hasonló könyv a piacon, és bizony hatalmas segítség a mindennapokban egy ilyen könyvet elővenni, és fénymásolni belőle. Én is szeretnék egy új kiadvánnyal segíteni, mert azt gondolom, hogy nehéz nap, mint nap újdonságokkal előrukkolni. Úgy tervezem, hogy hónapokra lesz lebontva, lesznek benne versek, feladatok és színezők is, a többi legyen meglepetés.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Mindenképpen szeretném elkészíteni a foglalkoztató füzetet. Van egy másik termék is, amin dolgozom, de az egy teljesen más irányvonal, és sok utánajárást igényel. Továbbá minél több idősek otthonába és idősek klubjába eljutni, foglalkozásokat, előadásokat tartani, akár a mentálhigiénével kapcsolatban is.

 

Az interjút készítette: Fülep Annamária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .