Versíró pályázat

Az Életvidám időskor pályázatot hirdet

Az időskor áldásai és vidámságai

címmel.

Várjuk a 60 év feletti korosztály gondolatait versbe szedve, megfogalmazva a szépkorúság szépségeit, örömeit, áldásait és vidámságait.

A pályázat beadási határideje:

2023. szeptember 15.

A beérkezett művekből online verseskötet készül.

Eredményhirdetés:
2023. október 1-jén, az idősek világnapján

Az első három helyezett ajándékcsomagban részesül, minden pályázó oklevelet kap.

A pályázat benyújtásával kapcsolatos információk:

A költemények maximális terjedelme ne haladja meg az 5000 leütést, szóközökkel együtt.

Személyenként egy pályamunka adható be.

Csak olyan pályamunkák kerülnek elbírálásra, amelyek jelen pályázatra készültek, és nyilvánosan még sosem mutatták be.

Az alkotásokat elektronikus úton kell benyújtani.

 

A zsűritagok:

Gurmai Beáta - forgatókönyvíró és rendező,

a Borka és a varázsruha című rajzfilmsorozat, valamint a Borka könyve és a Nagyi, mesélj! című kötetek szerzője

Paes-Békei Erzsébet - A Teszünk Szenior Önkéntes Klub tagja, az Idősek Barátai Program alapítója

Hornyák Adrienn - mentálhigiénés szakember, az Életvidám időskor alapítója

A pályázatokat a kötelező nyilatkozattal és a következő adatokkal (név, cím, kor, elérhetőségek) küldje el részünkre a verspalyazat@eletvidamidoskor.hu e-mail címre.

Az esemény ide kattintva érhető el.

Bemutatkoznak a versíró pályázat zsűritagjai

GURMAI BEÁTA - forgatókönyvíró és rendező, a Borka és a varázsruha című rajzfilmsorozat, valamint a Borka könyve és a Nagyi, mesélj! című kötetek szerzője.

NAGYI, MESÉLJ!

 

„A legtöbb, amit a gyerekeinknek adhatunk: a gyökerek és a szárnyak!” (Goethe)
Azok a gyerekek, akik ismerik a múltjukat, otthonosabban mozognak a világban, és magabiztosabb, boldogabb felnőttek lesznek. A mi feladatunk, hogy a gyerekeink, unokáink, dédunokáink varázsruháját, varázslatos családfáját „telehímezzük” családi történetekkel.
Fogadjátok szeretettel a Nagyi, mesélj! kötetet, amely sorvezetőt ad a Ti családi emlékeitek felidézéséhez. Gyönyörű ajándék lehet Nagyinak, és életre szóló emlék lesz az unokáknak.

BORKA KÖNYVE

Szerintem fontos, hogy a régi tárgyakat megőrizzük, a fényképeket néha elővegyük, a történeteket tovább meséljük, és új történetek is szülessenek, mert ezek a történetek és tárgyak összekötnek és gazdagítanak bennünket. Ez a családi legendáriumunk” – meséli a történet főhőse, Borka, akinek varázsruháját az ükmamája hímezte. Ez a ruha a családban anyáról lányra száll, épp úgy, ahogy a családnév apáról gyerekre. A varázsruha segít Borkának és a róla olvasó gyerekeknek eligazodni a család ágas-bogas fájának rejtelmeiben. A világon mindenkinek van varázsruhája – itt a lehetőség, hogy belebújjunk, és a gyerekeinkkel összebújva tovább meséljük saját történeteinket!

 

BORKA ÉS A VARÁZSRUHA című rajzfilmsorozat

A Borka és a varázsruha című rajzfilmet azért készítettük, hogy Benneteket mesélésre, gyerekeiteket, unokáitokat kérdezésre ösztönözzünk. A rajzfilmben 13 valódi élethelyzethez kapcsolódóan 26 családi Borka-történetbe tudtok belekukkantani. Ezek mind családokról szólnak. A családról, mely olyan, mint a szaltó védőhálóval, szinte minden élethelyzetet kipróbálhatunk kicsiben, amit felnőttként élesben kell megoldanunk majd. Gyakorolhatunk hibázni és megbocsájtani, adni és kapni, veszekedni és alkalmazkodni.

Borka a mesében a családtagjai múltbeli történeteiből tanul, lát egy-egy megoldási, megküzdési módot. A gyerekek szomjazzák a szülők, nagyszülők saját régi történeteit! És persze a róluk szóló, új, családi történeteket is.
A meséléseknek köszönhetően szorosabb érzelmi kötelék alakul ki a családtagok között. Ráadásul a családtagok nemcsak egymást, de saját magukat is jobban megismerhetik.
📽 YouTube csatorna, ahol a mesék is megtekinthetők IDE KATTINTVA érhető el.

Paes-Békei Erzsébet - A Teszünk Szenior Önkéntes Klub tagja, az Idősek Barátai Program alapító tagja

Meglepő, mondhatni sorsszerű  véletleneket produkál az élet. Eddig arra tanított, hogy kellő mérlegelés után el kell fogadni a kínálkozó lehetőségeket.

Két nap különbséggel lettem özvegy és nyugdíjas. Az első férjem egy baleset következtében hunyt el a 36. házzassági évfordulónk és a nyugdíjazásom előtt 2 nappal. Kb. 2 hónapig bírtam a fájdalmas egyedüllétet az üres házban. Úgy éreztem, hogy a gyerekek/unokák adta elfoglaltságokon felül van még bennem életszeretet és tenniakarás, a barátok mellett is  igénylem a közösségi létet is.

Így választottam ki több mint 10 évvel ezelőtt az Önkéntes Központ Alapítványt (www.oka.hu) az interneten.  Nagyon jó csapatra és érdekes önkéntes lehetőségekre találtam náluk. Nagyon sokféle és színes tevékenységben vettem és veszek részt a mai napig: önkéntességgel foglalkozó szakmai anyagok fordítása (angol/magyar), európai uniós nemzetközi projektekben, pro bono vállalati önkéntes programok lebonyolításában való közreműködés, kis fizikai munka a Vácrátóti Botanikus Kertben, önkénteskedés a Budapesti Állatkertben, stb.

Idén ősszel lesz 10 éve, hogy egy önkéntes társam vezetésével  létrehoztuk a TESZÜNK Szenior Ökéntes Klubot (www.tettrekeszklub.hu) az ÖKA szárnyai alatt, melynek jelenlegi taglétszáma meghaladja a 100 főt. A rendkívül szerteágazó önkéntes munkák mellett a sokszínű szabadidős programokban is szívesen részt veszek.

 1. április 15-én az ÖKA védnöksége alatt, francia mintára és segítséggel megalapítottam a mai napig működő és terjeszkedő Idősek Barátai Programot (www.idosekbaratai.hu), melynek célja és feladata a magányosan élő idősek napjainak megszépítése, magányuk enyhítése, elszigeteltségük oldása. Az önkénteseink átlagosan heti egy alkalommal látogatják meg a programban részt vevő időseket.

Magamról, a családomról: Van 3 gyerekem és 9 unokám; a legidősebb 25, a legfiatalabb 7 éves. Mindig ünnep, ha együtt lehetünk. A mostani férjemet az önkénteskedésnek köszönhetem: egy magyar-portugál önkéntes csereprogram kapcsán ismerkedtünk meg, és 2020-ban házasodtunk össze. Hobbim az olvasás és a lélekbúvárkodás, kertészkedés, a séta, kirándulás, utazás, na, meg a sütés-főzés. Közgazdászként a Magyar Nemzeti Bankban és a Pénzügyminisztériumban dolgoztam.

Mottóm: Ha magaddal foglalkozol, problémáid lesznek, ha másokkal, feladatod.

További információ a honlapon: https://www.idosekbaratai.hu/
Facebook oldal: https://www.facebook.com/idosekbaratai

Letölthető pályázati kiírás:

Együttműködő partnerünk

Kincs Könyvesbolt és a Kincs Ajándáktárgyak

Az első három helyezett ajándékcsomagban részesül, ami többek között egy idézetes fali táblát is tartalmazni fog az Igaz Kincs jóvoltából.
Az igés falitáblák a vintage stílust képviselik. A mart szélű kézzel festett fa táblák, egyéni igény szerint is készülhetnek, azaz többféle méretben és formában különböző bibliai igével, idézettel.
Az ügyeskezű Fülep Anikó nagy gonddal és precizitással alkotja meg ezeket a szépséges fali díszeket.

Az igazkincs.hu webáruházban a kézzel készített táblák mellett könyveket, egyéb ajándéktárgyakat, gyertyákat, jegyzetfüzeteket és egyéb kincseket lehet megvásárolni.

Facebook oldalukat is érdemes követni.

Social

4 thoughts on “Versíró pályázat

 1. Jakobicz Imre says:

  Az időskor áldásai és vidámságai c. pályázatra Édesanyám, aki 94. életévében jár, írt egy verset, amivel pályázni szeretne. Eljutott hozzánk a kiírás és a „Hozzájáruló nyilatkozat”. Sajnos mindkettőből kimaradt, hogy hova kell küldeni a pályaművet, illetve pontosan milyen adatokat kell mellékelni. Vagy mindösszesen a név és az email cím szükséges, amelynek kezelésére a hozzájárulás vonatkozik? Visszajelzést várunk, köszönettel, Jakobicz Imre

 2. Gyöngyi Éva says:

  Egy nagyváradi idősotthon lakója szeretne pályázni versével a meghírdetett pályázatra, de a kötelező nyilatkozatot nem tudjuk honnan kellene letölteni. Előre is köszönjük a segítségüket! Gyöngyi Éva, szociális munkás

  • Életvidám időskor says:

   Hírlevélben több alkalommal is kiküldtük a kötelező nyilatkozatot.
   Kérem írjon egy e-mailt a verspalyazat@eletvidamidoskor.hu e-mail címre és elküldöm a nyomtatványt. Sajnos erre az oldalra nem sikerült pdf dokumentumot feltölteni. Köszönjük megértését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .