Vetélkedő ötletek időseknek

Egy japán idősek nappali foglalkoztatójában (is) mindent megtesznek az ottlakók jól-létéért. A foglalkozásokat különböző vetélkedőkkel dobják fel. Ami még nagyon tetszik, hogy általában újrahasznosított, kézzel készített dolgokkal dolgoznak, így könnyen elérhetőek és kivitelezhetőek a feladatok mindenki számára.

Saját tapasztalatunk is hasonló a vetélkedőkkel kapcsolatban, bár általában ezeket nagyobb eseményekhez kötjük. Például farsangi vetélkedő, nyári (vizes) vetélkedő, vagy sportnap/egészségnap/klubnap keretein belül aktivizáló „verseny” szervezése, de fel lehet dobni bármelyik hétköznapot egy-egy ilyen „megmérettetéssel”. A hangulatjavítás és a sok mosoly garantált.

Akadálypálya az asztalon

 Ebben a feladatban az ismeretterjesztés is szerepet játszik, ugyanis ismert japán legendák szereplőit, vagy a történelmükhöz kötődő személyeket versenyeztetnek, miután felelevenítették a róluk szóló eseményeket/hiedelmeket.

Ez nálunk például működhet Istvánnal és Koppánnyal, de effajta megjelölés nélkül is dolgozhatunk. A kellékeket kreatív foglalkozásokon el lehet készíteni.

 

Sör-pong sör nélkül

A sör-pong szabályai szerint játszható, természetesen alkohol nélkül. A 0,5 literes poharakat bowling-szerű tömbbe kell felhelyezni az asztalra és a ping-pong labdákat úgy kell dobni/pattogtatni, hogy beleessenek a pohárba. Az a csapat nyer, akik a legtöbb labdát tudják a pohárba juttatni.

Száll a lepke…

Tavasszal, nyáron, kint vagy bent bárhol játszható. A kellékeket kreatív foglalkozásokon el lehet készíteni.


Páros dobás

Úgy gondolom, hogy Magyarországon nem feltétlenül sárkányfejet kell használnunk ehhez a játékhoz, mivel más a kultúránk, de érdemes kreatívnak lenni és bizonyos eseményhez, világnaphoz kötni. (Pl. farsangi időszakban bohócfej)


Horgászat

Sokak által ismert, játék, amely növeli a koncentrációt és a finom-motoros képességeket is.


Horgászat egyszerűbben

Azaz inkább az újrahasznosítás jegyében. Az újságpapír darabokat kell kihalászni botok segítségével. Az nyer, aki a legtöbb „halat” gyűjti a kosárba.

Csoportos adogatós

Egyszerű és nagyszerű csoportos feladat, amiben egyre „nehezebb” tárgyakat kell továbbadni a csoporttársaknak. Ne felejtsük el emlékeztetni a versenyzőket, hogy itt a cél maga a játék és a móka, nem pedig az első hely megszerzése.

Kötél-verseny

Szintén egy csoportos feladat, amihez kötelek és csövek kellenek. Ez az egyik kedvencem, mert egyszerre több ember is bevonható és mindenki által játszható.

Grillezés

Úgy látszik, hogy a sör visszatérő motívum. 🙂 A viccet félre téve nagyszerű feladat, mely’ nem csupán szórakoztató, hanem készségjavító is. Egy kezet lehet használni, azt is csak csipesszel. A finom, friss, színes grillezett ételeket megtalálni és a tányérra rakni a csipesz segítségével.

Labda kanalazás

Micsoda egyszerű játék, mégis nagyon figyelni kell, hogy el ne guruljanak a könnyű ping-pong labdák. Itt időre játsszák, de megvárhatjuk, míg az összes labda elfogy és utána számolhatunk, hogy kinek sikerült többet begyűjtenie.


Melyik csapat ér el több pontot?

A kék és a rózsaszín csapat versenyzik egyszerre, vajon ki gyűjt több pontot? Aki a konzervbe talál, azonnal 100 pontot szerez a csapatának!

A teljesség igénye nélkül került összegyűjtésre pár ötlet, a nappali szolgálat csatornáján még több videó található!

Jó kivitelezést és sok-sok mosolygós arcot kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .