Valóságorientációs tábla a demens ellátásban

Otthoni és intézményi keretek között is alkalmazható eszköz az ún. valóságorientációs tábla.

A demenciában élőknek kognitív ingerekre van szükségük ahhoz, hogy megőrizzék valóságorientációjukat. Az időre, helyre vagy személyre vonatkozó információk bemutatása megkönnyíti az ember megértését a környezetével és a benne elfoglalt helyével kapcsolatban. A valóságorientációs táblát egy jól látható helyre rakjuk ki, segít az időseknek az időbeli tájékozódásban.

Alzheimer-kórban és más demenciában élők számára rendkívül hasznos lehetőség a valóságorientációs tábla, ami egy olyan segédeszköz, amely segítséget nyújt a demens emberek számára környezetük és helyzetük megértésében, hogy mind időben, mind térben könnyen tudjanak tájékozódni.

A valóságorientációs tábla elsődleges célja a zavar csökkentése, mely javíthatja a demenciával élők kognitív működését és viselkedését.

Mit tartalmazzon, tartalmazhat a tábla?

  • Az aktuális évet, hónapot, napot
  • A hét napjait
  • A helyszínt (az intézmény nevét vagy az otthoni lakcímet [város-utca-házszám] )
  • Az aktuális időjárást
  • Esetleg az évszak megjelölését
  • Egy órát – nagy számlapokkal
  • Intézményi keretek között a hónap névnaposait és születésnaposait – ez akár kerülhet külön táblára is

Valóságorientációs tábla ötlet intézményi keretek között

Hogyan történjen a kivitelezés?

A tartós megoldás érdekében alkalmazhatunk mágnestáblát és/vagy parafatáblát is. Többféle kombinációban is lehet találni a boltokban. A mágnestáblára filccel is kiírható az információ, de figyeljünk arra, hogy jól látható és nagybetűs legyen a szöveg. A mágnesekkel pedig rögzíthetjük a szövegeket is és az ábrákat is.

Elkészíthető azonban kartonból is, a megvalósításnak csak a képzelet adhat határt, amire azonban mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a szöveg és az ábrák legyenek jól láthatók, megfelelően elkülönítettek és a tábla semmiféleképpen ne legyen túlzsúfolt, hanem letisztult és egyértelmű!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .