Memóriakártya használata az idősek foglalkoztatásában

Bevallom, hogy gyerekként is nagyon szerettem memóriakártyázni, így az idősekkel való minőségi időtöltésben is gyakran nyúlok ehhez az eszközhöz és igyekszem többféleképpen felhasználni ezt a fajta kártyajátékot – természetesen mindig személyre, csoportra szabva.

Milyen módon játszhatjuk?

1. A klasszikus játék

Azt hiszem ezt nem kell nagyon részletezni. Úgy gondolom ezt akkor ajánlatos alkalmazni, ha többen is játszanak (min. 4 fő). Családi eseményen, vagy éppen klubfoglalkozásokon egyszerű, szórakoztató és akár ismeretterjesztő (ha például a zászlós memóriakártyát választjuk) időtöltés.

2. Kevesebb kártya

Sokszor az a tapasztalat, hogy egy teljes pakli nagyon sok információ egyszerre, ami frusztrációhoz is vezethet. Ez esetben követhetjük a fokozatosság elvét is,  állapottól függően. Ha esetleg nem ismerik a játékot, akkor mindenképpen célszerű kevesebb párral kezdeni.

3. Melyik a kakukktojás?

Demens foglalkoztatásban ajánlom. Rakjunk ki három kártyát és kérdezzük meg, hogy melyik a nem odaillő. Olvassuk fel és beszéljük meg, hogy melyek az egyformák és melyik a kakukktojás. A sorokat lehet cserélgetni. Ha szeretnénk egy kis csavart vinni a játékba, akkor kérhetjük, hogy a (kisebb/nagyobb) pakliban keresse meg a kakukktojás párját.

4. Egyszemélyes párosítás

Sokszor alkalmazom a differenciált képességmegtartás foglalkoztatás keretein belül. Ilyenkor odaadom az egész paklit egy személynek és megérem, hogy az asztalon párosítsa ki. Általában könnyen elboldogulnak vele, jól lekötik a figyelmet és a koncentrációban is segít. Természetesen, ha valakinek sok egy teljes pakli, felezzük meg.

5. „Nehezített” memóriakártya

Olyan memóriakártyák is vannak, ahol nem egyezik meg 100%-osan a kép, ez már önmagában is nehezített terep, mivel nagyobb odafigyelést kíván. Az ilyen típusú kártyáknál a hasonlóságot kell keresni, nem az egyformaságot, bár egy kis indexkép mindig segít, hogy az azonosítás biztos legyen.
Ezekkel a memóriakártyákkal is lehet a fentieket alkalmazni, viszont figyelmeztetni kell rá az egyént, hogy ez egy kicsit becsapósabb. 🙂

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .