Őszi ötletgyűjtemény

1. Játék a levelekkel

Van az az idézet, hogy Az ősz az az évszak, amely megmutatja, hogy a változás is lehet gyönyörű.” Erdőjárás vagy éppen a parkban sétálás alkalmával érdemes kincseket keresni, azaz szebbnél-szebb levelek után kutatni. 

A gyűjtött levelekben való gyönyörködés után (akár nagyítóval is felfedezhetjük őket) vegyünk elő 2 fehér lapot. Az egyikre helyezzünk rá egy levelet (mondjuk azt, ami a legjobban tetszik), majd fedjük le a másik papírlappal. Válasszunk egy őszi színt a színes ceruza készletből és kezdjük erősen satírozni azt a területet, ahol a levél található. Egy irányba próbáljuk meg a színezést. A levél erezete és mintája szépen ki fog rajzolódni.

2. Kukoricafosztás

Nosztalgia, beszélgetésindító, és ha hozzá tudunk jutni, remek közösségi elfoglaltság is, akár az udvaron egy napsütéses őszi időben. Esetleg a szüreti alkalmon még vetélkedőelemként is be lehet vetni, ahol lehetőség van bebizonyítani, hogy ki a leggyorsabb a tengerihántásban.

Ráadásul megannyi lehetőséget rejt magába az Amerikából származó növény. Készíthető belőle csutkababa, de a kukoricacsuhé is számos lehetőséget rejt: alkotható belőle virág, kosár, angyalka, sőt még betlehemes is.

Egyszerű csutkababa készítése lépésről-lépésre, fényképes illusztrációval ITT található.

Bizony érdemes a karácsonyi időszakra is gondolni már, és elő lehet készíteni a természetes anyagokat a karácsonyi dekorációra és díszítésre.

3. Őszi dekorációs ötletek:

Kapcsolódva a kukoricához és a levelekhez, mutatós asztaldíszt is készíthetünk belőlük.

[Kép forrása: Pinterest]

Az újrahasznosítás jegyében pedig mutatós fali-, és ajtódísz is kreálható a préselt őszi levelekből és régi újságpapírokból.

[Kép forrása: Pinterest]

4) Makramé levelek

Biztosan van/volt mindenkinek otthon egy makramé virágtartója, fali dísze vagy akár bevásárló táskája is. Most újra hódít a makramé, amiből kellemes őszi dekorációt készíthetünk, például ilyen gyönyörű leveleket.

[Kép forrása: Pinterest]

Ez a videó pedig részletesen bemutatja, hogyan is készíthetjük el.

  1. Szőlősüni készítése
    Egyszerű, mutatós, mi több! Ehető! 😀 Szükséges hozzá körte, sok-sok szőlőszem, sok-sok fogpiszkáló, szegfűszeg és olívabogyó (vagy piros színű szőlő); aztán a kép alapján elkészíteni és uzsonnára elfogyasztani. 😉
    Szüreti mulatságon, akár ehető asztaldíszként is funkcionálhat, azonban a cukorbetegek, csak mértékkel fogyasszák a szőlőszemeket. 😉  
Fotó: Pinterest

A klasszikus

Az egyik kedvencem, mivel nagyon egyszerű, mégis csodaszép képeket, képeslapokat, kártyákcsákak, meghívókat, dekorációkat lehet velük készíteni. Az őszi séta alkalmából gyűjtött leveleket befestjük az ősz színeivel, ügyelve arra, hogy ne legyen a levélen sem túl híg, sem túl tömény a festék, majd egy papírlapra vagy kartonra lenyomatot készítünk. Jó kísérletezést és alkotást hozzá!

Forrás: Pinterest

Letölthető szőlős feladatlap

A honlapon is található egy foglalkoztatási feladatlap, amely Színező-3 (szőlő) néven fut, de a színezés mellett rajzolni és számolni is kell!
A következő linken lehet letölteni a feladatlapot:https://eletvidamidoskor.hu/letoltheto-anyagok/foglalkoztatasi-feladatok/

Szőlődísz parafadugóból

El lehet kezdeni gyűjteni a parafadugókat, mivel számtalan fel-, és újrahasznosítási módja van. Többek között ezek a gyönyörű szőlőfürtök.

Fotó: Pinterest

Nyomtatható őszi feladatlap


Elérhető a Letölthető anyagokon belül a Foglalkoztatási feladatok fülnél, ‘Őszi feladatlap 2018’ néven.
https://eletvidamidoskor.hu/letoltheto-anyagok/foglalkoztatasi-feladatok/

Makk gyűjtése és dekorálása

Az őszi séta alkalmából érdemes begyűjteni pár termést, például makkot.

A tölgyfa termését megannyi módon fel lehet használni, tehát érdemes most gyűjteni őket! Például mihez használhatjuk fel?
– Őszi-, vagy karácsonyi kopogtatókhoz
– Koszorúkhoz
– Asztaldíszekhez
– Mécsestartók díszítőelemeként
– Őszi dekorációhoz
– Karácsonyfadísznek

Alma befőtt – demenseknek is

Azokat az almákat, amelyek lehullottak a fáról és nem tudjuk elfogyasztani, megfelezve őket felhasználhatjuk kreatív tevékenységekre. Készíthetünk belőlük többek között „alma kompótot”.

Egy befőttesüveg sablon feltöltésre került az ingyenesen letölthető oldalon. Az almák készülhetnek sárga, piros és zöld színnel is. A magokat érdemes fekete filctollal odarajzolni, megerősíteni.

[Kép forrása: Pinterest]

Őszi váza – kézműves ötlet

A festéklenyomat egyik újabb formája, amikor az összegyűjtött levelekből egy kis őszi kompozíciót készítünk.

[Kép forrása: Pinterest]

Viszont ha sikerül elég színes és különböző méretű falevelet összegyűjteni, akkor akár ilyen lombkorona is összeállítható.

[Kép forrása: Pinterest]

Őszi körtés sütemény

Ínycsiklandozó és mutatós körtés sütemény leveles tésztából:

Forrás: Pinterest

Az elkészítéséhez itt található a videó: https://www.chefclub.tv/fr/recettes/original/36660e59-856b-4de5-8a21-9bcf4e27eba3/les-poires-gourmandes-et-leur-coeur-fondant-de-chocolat/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .