Tevékenységek, játékok üveggolyóval

A sokoldalúan használható örök játék, akár az unokákkal, akár az idősek klubjában, de bizony a demens betegek foglalkoztatásában is megállja a helyét.

1. Papírtányér – golyóvezetés

Segít a koncentrációban, az egyensúlyérzékelésben ez az egyszerű mégis nagyszerű elfoglaltság. Egy papírtányérra, vagy tálcára van csak szükség, amire kartonból vagy dekorgumiból készülhetnek a kis alagutak. Idősek klubjában és idősek otthonában akár el is készítheti mindenki a saját labirintusjátékát. 

Az ötlet forrása: https://lessonplans.craftgossip.com/make-a-paper-plate-marble-maze/

2. Grundjátékok – golyózás

Azt játszottuk, hogy mindenki gurít egy golyót, és akinek a golyója eltalál egy olyan golyót, ami már oda van gurítva, akkor azé az összes golyó. És sorba gurítottuk a golyókat, már volt a falnál vagy tizenöt golyó, és volt közte két üveg is.” (Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk)
 
 
Résztvevők: 2–10 fő játszhatja  
Mindenkinek előre meghatározott számú golyója van, pl. 3.
A földbe fúrunk egy alma nagyságú lyukat. Kb. 1 méterre húzunk egy vonalat, innen lehet gurítani. Ha nem sikerült a lyukba gurítani, ott kell hagyni a golyót. Ha a következő talál, összeszedheti az összes golyót. – Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

 

3. Kézzel készített golyópálya

Kortalan szórakozás nyújt ez a kézzel készített golyópálya. Alkothatunk kisebbet, nagyobbat ízlés szerint.

Ez a videó segítséget nyújt az elkészítésében:

4. Asztali játék – alagút

Szükséges eszközök:

  • WC-papírgurigák
  • erős karton
  • színes kartonok vagy dekorgumik
  • alkoholosfilc

5 db WC-papírgurigát kettévágtam és összeragasztottam, a tetejét egy nagy kartonnal szintén fixáltam, arra került fel a „kijelző” is. A számokhoz dekorgumit használtam. A papírgurigát rajzoltam körbe, ezeket vágtam ki és alkoholos filccel írtam rá a számokat. A szélső alagutak kapták a magasabb pontszámot, mivel oda nehezebb gurítani a golyókat. Ha asztalon megy a játék, akkor érdemes mögötte is kartont ragasztani, hogy ne guruljanak le az üveggolyót. A számok helyett/mellett színparancsot is adhatunk, hogy ki melyik alagútba gurítsa az üveggolyóját. 

Kreatív

Csiga

Egy kis gyurma, vagy só-liszt gyurma szükséges hozzá, illetve ha akad a közelben fekete gyöngy, akkor azzal is feldobható ez a kézzel készített csigacsorda. 

Forrás: https://recycledcrafts.craftgossip.com/make-an-adorable-snail-with-a-recycled-marble-and-more/2019/07/15/

Nyaklánc

A kézzel készült üveggolyó makk nyaklánc nemcsak remek elfoglaltság, de akár el is lehet ajándékozni, bár kivitelezése kicsit nehezebb a fúró használata miatt.

Szükséges kellékek:

  • Makk sapkák
  • Üveggolyók
  • Többszínű kenderzsinór vagy sötét viaszolt pamutzsinór
  • Fúró
  • Ragasztópisztoly

Forrás: https://rhythmsofplay.com/diy-acorn-marble-necklace-nature-craft/?utm_medium=social&utm_source=pinterest&utm_campaign=tailwind_tribes&utm_content=tribes&utm_term=441562878_14740786_313169

Középsúlyos és súlyos demensek részére

  1. Üvegbe pakolás

A feladat nagyon egyszerű. Az üveggolyókat át kell rakni a nagyobb üvegbe. A finommotorikus mozgás megtartására alkalmas tevékenység. 

2. Csipesz használata

Rakjunk egy tálcára (ahonnan nem gurulnak el könnyen az üveggolyók), két üvegtányért. Az egyikbe rakjuk bele a golyókat. Mutassuk meg szépen lassan a feladatot, miszerint a csipesz segítségével át kell helyezni a golyókat az üres edénybe. Koncentráció és kézügyesség megtartására alkalmas.

3. Kanalazás

A feladat célja ugyanaz, a technika viszont más. Ez a tevékenység nagyon hasznos az étkezések megkönnyítésében és a kanalazás, mint készség megtartásában.

Üveggolyók az Életvidám időskor webáruházában is elérhetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .