Érzékszervi stimuláció a demens-foglalkoztatásban I.

A szépkorúak érzékszervi funkciói romlanak az idő előrehaladtával, de jó hír, hogy irányított tevékenységekkel javíthatók ezek a funkciók, ráadásul az érzelmi-, fizikai egészség és önállóság is fenntartható ezek által az  elfoglaltságok által.

A szenzoros funkciók a külvilágból érkező információt felvevő rendszerek, azaz a látás, hallás, szaglás, tapintás és az ízérzékelés, így az ehhez kapcsolódó stimulációk az érzékszervek aktiválásával történnek.

Nem szabad alábecsülni az érzékszervi stimuláció előnyeit a demens betegek és az Alzheimer-kórban élők számára. Tanulmányok kimutatták, hogy a demenciában szenvedő személyek foglalkoztatása elősegíti az önértékelést.

A szenzoros stimuláció előnyei az Alzheimer-kórban élők számára

A szenzoros stimulációt az 1960-as években fejlesztették ki Európában, és mindennapi tárgyakat használtnak az öt érzékszerv stimulálására, egy vagy több szenzoros funkció bekapcsolása által. A szenzoros stimulációról kimutatták, hogy nemcsak élvezetet és szórakozást nyújt az Alzheimer-kórban élő embereknek, hanem a szorongás és a depresszió leküzdéséhez is nagyban hozzájárul, miközben fokozza a társadalmi interakciót. Az érzékszervi stimulálás segíthet az embereknek hosszabb ideig is független maradni, de az érzések kifejezésében is nagy segítség lehet.  A demencia súlyosságától függően számos érzékszervi tevékenység közül lehet választani. Példának okáért: kertészkedés, séta, természetjárás, kézi munka,  barkácsolás, rejtvények és játékok, zene, emlékboxok vagy  a tevékeny táska.

 Az utóbbi időben a multi-szenzoros stimuláció egyre népszerűvé vált az ápolás területén, és számos demencia gondozó központban alkalmazzák. A stimuláció különféle eszközök és anyagok segítségével történik, amelyek segítenek az érzékszervek stimulálásában.
Például séta az erdőben: patak csobogása, egy videó, amely a hegyekről és erdei állatokról szól, közben kavicsot, gombát, tobozt adhatunk körbe. Ez elősegíti a virtuális környezet létrehozását különböző témák szerint.

Az érzékszervi tevékenységek segítenek a figyelem és a koncentráció megtartásában.

Az érzékszervi stimuláció típusai

1. Hallás stimuláció

Nagyon hasznos többek között hangulatjavításban és pihenésben is. Ez magában foglalja a hangok széles skáláját, kezdve a természetes hangoktól (enyhe esőzés) a generált hangokig, például olyan zenéig, mint egy Mozart-szimfónia vagy egy régi dal. 

Ötletek:

Érdemes a hangerőt figyelembe venni, mivel a nagy hangerő frusztrációt is okozhat, csakúgy, mint a halk.

2. Tapintás

Az ilyen típusú stimuláció a textúra és az érintés tudatosságával foglalkozik. Az American Journal of Alzheimer’s Disease és más demencia tanulmánya kimondja, hogy a tapintható stimuláció javítja a demenciában szenvedő betegek jólétét.

Só-liszt-gyurma:

Ez a természetes alapokból készült massza kiváló elfoglaltság, ráadásul nosztalgia is lehet, régi receptek, sütési technikák felelevenítésére. Színezzük természetes alapanyagokkal és használjunk nyújtófát és kiszúrókat is.

Sótáblára írás:

Betűk és rövid szavak gyakorlására alkalmas. Egy tálcára öntsük annyi finom sót, amiben kényelmesen lehet „gyakorolni”. 

Közös sütés, főzés, süteménydíszítés:

Kincsvadászat – kisebb tárgyaknak: Egy tál bab vagy rizs közé rejtsünk el apróbb tárgyakat, amelyeket meg kell találni. Pl.: nyaklánc, gyűrű, cérna, kulcs, toll, ceruza, kiskanál, dobókocka, ruhacsipesz.

Gombválogatás:

Vegyes színű gombokat keverjünk össze és kérjük meg, hogy szín szerint szortírozza őket.

Érzékelő párna

Ezek a színes, kellemes tapintású, textilből készült párnák  kiváló tevékenységet jelentenek demenciában élők számára. Részletek ITT.

Tevékeny táska:

A Tevékeny táska  különleges tapintású és egyedi vizuális stimulációt kínál demenciával élők és Alzheimer-kóros betegek számára. Az eszköz használata egy olyan terápiás tevékenység, amely hasznos figyelemelterelést okoz, továbbá segít megtartani a különböző mindennap tevékenységekhez kapcsolódó feladatokat, (például cipzárt, gombot és tépőzárat használni), javítva és szinten tartva ezzel a finommotoros készségeket.

További információk IDE kattintva érhető el.

Források:
1. https://www.alzheimers.net/4-22-15-alzheimers-activity-apron/
2. https://www.samvednacare.com/blog/2018/04/09/5-types-of-multi-sensory-stimulation-for-dementia-patients/
3. https://esem.hu/szotar/szenzoros/
4. https://www.momsandmunchkins.ca/2013/08/23/art-birthday-party/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .