Foglalkoztatás az idősek klubjában

Laukó Gábor és Mihálka Mária tanulmánya szerint az idősek nappali ellátásának tekintetében, mind a klubok, mind az igénybevevők számának csökkenése tapasztalható. A KSH adatai szerint ez a tendencia nem változott, ugyanis országos szinten 2015-ben 38.551 fő vette igénybe a szolgáltatást, 2016-ban 38.560 fő, míg 2017-ben 38.284 fő. Véleményem szerint az időskorúak nappali ellátása, rengeteg lehetőséget rejt magában. Mint tudjuk, a települési önkormányzatnak kötelező biztosítani alapszolgáltatást és idősek nappali ellátását, ahol háromezer főnél több állandó lakos él. (1993. évi III. törvény)

Sokszor szoktam emlegetni az következő idézetet, mert azonosulni tudok a szemléletével: Hívhatod hobbynak is, de én szeretnék valami új nevet adni. Ilyet: új érdeklődés, lehetőség, új kihívás, lelkesedés.” (Katanics Alice)

Úgy gondolom, hogy egy idősek klubjának ezeket kell nyújtania: a meglévő hobbikat, érdeklődéseket erősíteni, de ugyanakkor szélesíteni is a palettát, így lehet igazán vonzó közösséggé. Ahol kliens-centrikus és minőségközpontú az ellátás, ahol figyelnek az igényekre; van lelkesedés és valami újdonságot is szeretnének nyújtani a tagoknak, abból biztos, hogy egy aktív és működőképes közösség válik. Természetesen ez egy hosszabb vagy jobb esetben egy rövidebb folyamat eredménye.

A csoportdinamika segít, egymás motiválása, példája. Mindig nagy öröm hallani, amikor egy-egy tag megjegyzi, hogy soha nem gondolta volna, hogy közel a nyolcvan évéhez bármilyen új tevékenységbe fog belekezdni – élvezettel. Emlékszem, amikor rendszeresítettük az agytornát (amit fejtágításnak neveztek el a tagok), az elején fenntartással fogadták ezeket az alkalmakat, aztán pedig várták és nagyokat nevettek sikerélményükön vagy éppen a tehetetlenségükön. A dicséret, a bátorító szó soha ne maradjon el ezeken a foglalkoztatási alkalmakon sem és az önfeledt szórakozás legyen a fő célja. Törekedni kell arra, hogy tudjunk valami újat nyújtani, még akkor is, ha nem áttörő siker a kezdetektől fogva.

Hogyan kezdjünk a tervezést?

Meglátásom alapján fontosak a rendszeres és kiszámítható programok és a hagyományok bevezetése . Az éves és a havi programterv összeállításában is törekedjünk arra, hogy kliens-centrikus és minőségközpontú legyen a megközelítésünk.

  1. Éves munkaterv összeállítása

„Az éves munkaterv meghatározza a munka célját, a fő-, illetve résztevékenységeket, valamint az ehhez szükséges eszközöket, anyagi forrásokat. A célok kitűzésekor törekedni kell arra, hogy a cél legyen konkrétan mérhető (milyen szintre kíván eljutni), megvalósítható (becsülje fel a lehetőségeket), jelentőségteljes, s időben meghatározott.” (Forrás: A szociális szolgáltatások menedzsmentje)

  1. Havi programterv összeállítása

    Számomra nagy segítséget nyújt a havi tervező naptár, ahol átlátom az adott hónapot, hogy a rendszeres programokon kívül hová érdemes tervezni egyéb elfoglaltságokat, mint például múzeumlátogatás, kirándulás…stb.

Forrás: 7calendar.com

3. Heti programterv

A tagok időben való tájékoztatását emelném ki itt elsősorban. Általában csütörtökön papíralapon érdemes informálni a szépkorúakat az elkövetkező hét eseményeiről, illetve a klub Facebook csoportjában is feltöltésre kerül elektronikusan. Ha van az intézménynek/klubnak Facebook oldala és/vagy weboldala ott is érdemes megosztani. Fontos, hogy az állandó programok ugyanazokon az időpontokban legyenek. (pl.: minden szerdán 10 órától közös torna…stb.)

Mely’ programok ismétlődjenek hetente?

Érdemes minden héten legalább egy mozgásos tevékenységet beiktatni. Nagyon sok jó tornavideó született az utóbbi időben, melyek között lehet válogatni, ha nem megoldható egy gyógytornász aktív jelenléte. Érdemes a csoport számára és a környezeti adottságoknak megfelelően a legideálisabbat kiválasztani (inkább ülő-, vagy éppen intenzívebb). Az Aktív időskor – Fizikai aktivitást segítő szabadidős tevékenységek című bejegyzésből lehet szemezgetni a gyakorlatok között. Esetleg önkéntesek bevonását is lehet kezdeményezni, ha például a hozzátartozók között található gyógytornász vagy senior torna oktató.

Legyen hetente zenei tevékenység is, akár nótaklub meghívott zenészekkel, önkéntesek bevonásával, vagy szervezhetünk helyi „Önök kérték” kívánságműsort is. Ha egyházi intézményről van szó, keresztény énekeket, dicséreteket, zsoltárénekeket is tanulhatunk. (Kapcsolódó bejegyzések: ZenefelismerésZenei kihívás – zenei barangolásMagyar népdalok , Őszi daloké)  Vagy a lehetőségekhez mérten akár kórust is alakíthatunk, akik a heti egy alkalmon felül is gyakorolnak, készülnek ünnepségekre, különleges alkalmakra, klubtalálkozóra. 

Szellemi aktivitást segítő foglalkozások: szókereső, keresztrejtvény, nyelvi és számítási feladatok, memóriajátékok, műveltségi társasjátékok.

Kreatív tevékenységek, melynek célja az alkotókészség megőrzése, fejlesztése az önkifejezés segítése. Aktuális ünnepekre készülés, dekoráció készítése, felnőtt színezők.

Hitéleti tevékenység: bibliaórák, istentiszteletek, imaórák, lelki napok, zarándoklatok. Ide tartozhat az önkéntes beteglátogatói csoport kialakítása vagy éppen egy meglévőhöz való csatlakozás.

Mely’ programok ismétlődjenek havonta?

Kulturális programok: verses délelőttök, felolvasás, hangoskönyv hallgatás, filmnézés, színház-, múzeumlátogatás, könyvtárlátogatás, mozi, koncertek, kiállítások.

Ismeretterjesztő előadások: egészségügyi előadás, lelki egészségvédő alkalom kerekasztal beszélgetéssel egybekötve, úti beszámolók, bűn-, és balesetmegelőzési előadások.

Névnapjukat és születésnapjukat ünneplők köszöntése: igazán lélekemelő, ha a közösség is megemlékezik a tagok születés,- és névnapjáról. Az igazi ajándék maga az együttlét. 

Dalok névnapi köszöntéshez:

Szécsi Pál: Egy szál harangvirág

Éliás Gyula: Boldog névnapot!

Group’N’Swing – Boldog névnapot!

Enyedi Sándor: Boldog névnapot!

Gitano Nagy Laci – Boldog névnapot!

Kovács Nóri – Névnapköszöntő

Dalok születésnapi köszöntéshez:

LGT – Születésnapodra

Bródy János – Boldog születésnapot

Happy Birthday! – Jazzy Piano Arrangement by Jonny May

Motiva zenekar: Születésnapodra

Happy Birthday Orchestra

Szűcs Judith: Születésnap

Múltidézés, nosztalgia

Mi történt az 50-es 60-as 70-es években? Mi történt a tagok születési évében? „Ilyenek voltunk…” gyerekkori képek bemutatása

Közös sütés, főzés: jó időben érdemes kint bográcsozni a szabad levegőn, de készíthetünk egy tematikát is: akinek kedve van hoz saját receptet, amit közösen el lehet készíteni és így mindenkire sor kerül az év folyamán; vagy közösen kipróbálhatunk olyan recepteket is, amit a csoport tagjai már régóta szerettek volna elkészíteni. Gyűjthetnek és készíthetnek hagyományőrző recepteket, esetleg más tájegységről valót. A lehetőség végtelen.

„Alapvető fontosságú, hogy a későbbi életszakaszt ne könyveljük el tiszta veszteségnek. A későbbi életszakasz társadalmunkban sok tekintetben és sokak számára a kiteljesedés és az elégedettség időszaka. A művelődés, edzés, információcsere rendkívül fontos szerepet játszhat az öregedő ember életében, ismeretekkel, önbizalommal és fejleszthető készségekkel láthatja el a maga által kiválasztott területen. Egyre inkább nyilvánvaló: nagyobb lehetőségeket kell biztosítanunk az idősebb embereknek, hogy visszavonulásuk után ne érezzék magukat fölöslegesnek, szemétre hajított tárgynak, meg kell teremtenünk a feltételeket, hogy hasznosíthassák meglévő tudásukat és ismereteiket.” (HILDEBRAND: Az öregedés lélektani megközelítése)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .