Aktív időskor – Társadalmi és kulturális élet

„Az aktív idősödés koncepciója elő kívánja segíteni az őszülő generáció részvételét a szabadidős tevékenységben, a társadalmi-, és kulturális életben, a fizetett és az önkéntes munka területén, az oktatás, a képzés rendszerében, valamint a családok mindennapi életében.”
(Brettner Zsuzsanna és Mucsi Georgina)

Aktív időskor – Társadalmi és kulturális élet

A társadalomnak szüksége van az idős korosztály bölcsességére és tapasztalatára. Fontos, hogy a nyugdíjba vonulás ne jelentse a társadalomból való kivonulást, hanem legyen az új lehetőség a felszabadult kapacitásukat befektetése a közjóért.

Például figyelhetnek közvetlen lakóközösségükre és tevékenyen részt vehetnek annak fejlesztésében, fejlődésében. AzÖnkéntes Településfejlesztő Közösség (ÖNTEK) megfelelő példa erre. Ez a nonprofit formában működő civil szervezet a közösség-, és településfejlesztés mellett az önkéntességnépszerűsítése és a rászorulók segítése is a fő céljai közé tartoznak.
A nyugdíjas években talán több idő jut(hat) a kulturális tevékenységekre is. Ezekhez a programokhoz általában kedvezmények illetik a nyugdíjas érdeklődőket. Például díjtalanul látogathatják a muzeális intézmények kiállításait a 70. életévét betöltött személyek, a 62 év feletti személyek pedig 50%-os kedvezményes belépődíj fizetésével látogathatják. Továbbá könyvtári beiratkozási díjkedvezmény, színházbérlet és jegykedvezmény, mozi jegyvásárlási
kedvezmény illeti a nyugdíjasokat.
Talán a legnagyobb kulturális esemény Magyarország szerte, amely a legtöbb idős embert ér el, az idősek világnapja (október 1.) alkalmából megrendezésre kerülő ünnepség(sorozat).

Végül a vallási és hitéleti tevékenységet is ide sorolnám. Egy egyházközség vagy gyülekezet tagjaként az istentiszteleti alkalmakon túl többféle előadáson, családi rendezvényen van mód a részvételre, mindenképpen említést érdemel többek között a Házasság hete programsorozat.

A társadalmi élethez kapcsolódik  az önkéntes munka is, melyet külön szeretnék
kiemelni.

Magyarország nem tekinthető élenjárónak az önkéntes munka tekintetében, legalábbis a formális vagy a szervezeti önkéntességet tekintve, mivel a nemzetközi kutatások többségében ezeket mérik.
„Az önkéntesség a társadalom tagjai által önkéntesen végzett, szolidaritáson alapuló, térítésmentes tevékenység, amely révén a társadalmi erőforrások mozgósíthatóvá válnak.” (Brettner és Mucsi)
A TESZÜNK, azaz a Tettrekész Emberek Senior Önkéntes Klubja kiemelkedik a jógyakorlatok közül. Mottójuk: „Ha magaddal foglalkozol, problémáid lesznek, ha másokkal, feladatod.” A taglétszámuk meghaladja az ötven főt, havonta egyszer találkoznak
Budapesten, ahol közösen áttekintik az aktuális önkéntes lehetőségeket, majd mindenki eldöntheti, hogy hol szeretne segítséget nyújtani.
„Dolgoztunk 30-40 évet, jó volt, kicsit elfáradtunk. Elmentünk nyugdíjba, megköszönték, akár ólomkristály vázával is. Kicsit
pihentünk, furcsa volt, hogy nem kellett a reggelit bekapni, a családot otthonról kilőni.
Kezdett fogyni az adrenalin, és az unokák teherátvétele sem segített. Belenéztünk a tükörbe,
és azt láttuk: “Te még jó vagy valamire, nézz körül”. Így kezdődött….”

A magyar önkénteskedés katalizátora az ÖKA, azaz a Önkéntes Központ Alapítvány, amely 2002 szeptemberében indult útjának. Missziójuk közé tartozik az informálás, tanácsadás, képzés és hazánkban az önkéntesség kultúrájának terjesztése.

Önkéntes segítőket foglalkoztató fogadó szervezet lehet:
– a helyi önkormányzat, a helyi önkormányzatok társulása és a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulása az általa biztosított közszolgáltatások és katasztrófavédelmi feladatai körében;
– a kisebbségi önkormányzat a jogszabályban meghatározott közfeladatai körében;
– a költségvetési szerv az alaptevékenysége körében;
– a magyarországi székhelyű közhasznú, kiemelkedően közhasznú szervezet a közhasznú és a működésével összefüggő tevékenysége körében;
– a magyarországi székhelyű egyházi jogi személy a hitéleti, a közcélú és a működésével összefüggő tevékenysége körében;
– a jogszabályban meghatározott közszolgáltatásai, vagy e közszolgáltatásokhoz kapcsolódóan a közszolgáltatásait igénybe vevőknek nyújtott többletszolgáltatások
körében a magyarországi székhelyű, illetve magyar hatóság által kiadott működési
engedéllyel rendelkező, jogképes
– szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi szolgáltató, illetve intézmény,
– egészségügyi szolgáltató,
– közoktatási intézmény,
– felsőoktatási intézmény,
– muzeális intézmény,
– nyilvános könyvtár,
– közlevéltár,
– nyilvános magánlevéltár,
– közművelődési intézmény

Az Otthon Segítünk Alapítvány is várja az ország több pontján mindazokat a pótnagymamákat, akik heti 1-2 alkalommal érzelmi támogatást és gyakorlati segítséget nyújtanának kisgyermekes családoknak.
Az onkentes.gov.hu megnyitásával egy tematikus honlap tárul elénk 3 , az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. által üzemeltett weboldal hazánk Nemzeti Önkéntes Stratégiáját követi, melynek célja, az önkéntességet a társadalmi tudat aktív, élő részévé tenni. Az oldal összeköttetést biztosít a keresleti és a kínálati oldal között az önkéntesség területén.
Általa az önkéntes munkát nyújtani kívánó magánszemélyek, valamint az azt alkalmazni kívánó szervezetek könnyen és hatékonyan találhatnak egymásra.

Egyházi berkekben a szeretetszolgálat kifejezés használatos. Mind a Magyar Református Szeretetszolgálatnál, a Baptista Szeretetszolgálatnál, a Katolikus Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálatnál is várják a segítő szándékú önkénteseket.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 1991 óta pártfogolja a bajbajutottakat és a nélkülözőket. Szervezetüknél mindenki megtalálhatja azt a területet, ahol a leghatékonyabban tud segédkezni, többek között adomány-, és ételosztási akcióban, segélycsomagok összeállításában, rászorulók számára ételkészítésben, fizikai jellegű munkákban (pl.:ruhaválogatás), oktatásban való részvételben (pl. gyerekek korrepetálása), gyermekprogramok szervezésébem, fotózásban, fordításban/tolmácsolásban vagy éppen számítógépes adatrögzítésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .