Védőfaktorok. Hogyan legyen életvidám az időskorunk?

Nézzük meg, hogy melyek azok a tényezők, amelyek segíthetik az életvidám időskor elérését, fenntartását.

1. A nagyszülői szerep

Szeretetet adni, gondoskodni a kis unoká(k)ról felemelő érzés és feladat. Ilyenkor az ember hasznosnak érzi magát, ráadásul a szeretettank is feltöltődik; boldog, hogy a családdal lehet, segíthet.

2. Egyéb társas kapcsolatok

Érdemes ápolni a kapcsolatokat a volt kollégákkal, a szomszédokkal vagy éppen a testvérekkel. Kutatások bizonyították, hogy azok az emberek élnek legtovább és maradnak egészségesek testileg-lelkileg, akiknek erős a kapcsolati hálójuk, azaz több a közösségi kapcsolatuk.

3. Társadalmi szerepvállalás

Szüksége van a társadalomnak az idős korosztály bölcsességére és tapasztalatára. Idejüket fordíthatják a közjóért való ténykedésre. Figyelhetnek közvetlen lakóközösségükre és tevékenyen részt vehetnek annak fejlesztésében, fejlődésében – csak hogy egy példát említsek.

4. Gyülekezetben való szerepvállalás

Sokan tartoznak egy egyházhoz, így gondoljunk csak az imádságra, közbenjárásra, beteglátogatásokra, szeretetvendégségek szervezésére, egyéb gyülekezeti aktivitásokra.

A szeretet adása, kifejezése hozzájárul a „sikeres” öregedéshez, betöltve ezzel a szeretet parancsát. (Máté 22: 37-40) A Példabeszédek könyvének egyik sora kifejezi az adás következményét, miszerint „aki mást felüdít, maga is felüdül.” (Péld. 11:25)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .