Tudatos időbeosztás

Tévedés, hogy egy nyugdíjasnak nem kell tudatosan terveznie az idejét. Nagyon is szükséges, ugyanis gondoljunk csak bele! A nyugdíj előtt idejüket a munkahely osztotta be. Reggel el kellett jutni a dolgozóba, napi 8 órát ott kellett tölteni, haza kellett jutni, esetleg utána bevásárolni, ügyet intézni, majd maradt egy pár óra egy kis testmozgásra, tévézésre, kerti munkára, vacsorázásra és tisztálkodásra. Másnap minden kezdődött elölről. A hétvége pedig olyan villámgyorsan eltelt egy kis pihenéssel, családdal, mosással, takarítással, mintha nem is lett volna.

A nyugdíjas években viszont az jelenti az első kihívást, hogy ne csússzanak szét a napok. Rendelkezésre áll a nap 24 órája, mégpedig úgy, hogy nem osztja be Önök helyett más a napjukat. Természetesen vannak bizonyos időpontok, ügyintézések, amelyek segítenek keretet adni egy-egy napnak, de összességében a szervezés és az irányítás az Önök kezében van. Nagyon kecsegtető, mindenki erre vágyik, de nem olyan egyszerű. Érdemes egy rendszert kialakítani, egy rutint, ami segít tartalmasan és hasznosan tölteni a napokat.

Feladat! Először is készítsenek egy teendői listát. Milyen fix feladatok várnak Önökre egy-egy héten? Milyen fix programjaik vannak, amiken szeretnének részt venni?

Ha ez megvan és körvonalazódni látszik a hetük, akkor írják le először, hogy milyen egyéb terveik vannak, amelyek újak, még most szeretnék kipróbálni; ahová el szeretnének jutni.

Ilyen lehet például:

  • egy klubhoz való csatlakozás (pl.: kertbarátkör, életmódklub, egészségvédő kör, nótaklub)
  • bármilyen szabadidős tevékenység (pl.: társastánc, bowling, nordic walking, torna, táncház)

Véleményem szerint kellenek a rendszeres programok, amelyek minimum heti két alkalommal elfoglaltságot jelentenek, erre jöhetnek az extrák (kirándulások, múzeumlátogatások, idényprogramok).

Feladat! Gondolkozzon el azon, hogy rendszeresen hová járna el szívesen, mi az érdeklődési köre és mikor lenne rá ideje.

Még nincs meg? Járjon nyitott szemmel településén és az interneten, biztosan megtetszik valami. 😉

További bejegyzés a témában: (Újra)Tervezés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .