~ Egészséges élet & lélek sorozat (4.) ~ Szűrővizsgálatok

Emelje fel a kezét, aki szeret orvoshoz járni! Bizony nem sok kezet látok… 🙂
Érthető, mert minimum fél napot kell a rendelőben tölteni, még akkor is, ha időpontot kaptunk.

Először is nézzük meg, hogyan is definiálható a szűrés; kiknek szól és mi célból.

[Forrás: ÁNTSZ]

A jó hírem az, hogy pár alapvizsgálatért nem kell rendelésen megjelenni. Jó pár eszközt mi magunk is megvásárolhatunk, ilyen például a személymérleg, a vérnyomás-, vagy vércukormérő.  Ha nem akarunk befektetni ezekbe a készülékekbe, akkor a szociális szolgáltatások keretein belül is megvalósíthatók bizonyos szűrővizsgálatok. Például az idősek nappali ellátásában vagy házi segítségnyújtás esetén is.
Nálunk az idősek klubjában volt egy hölgy, akinek rendszeresen mértük a vérnyomását és vezettük a vérnyomásnaplóját, amiből nagyon szépen látszott, hogy vérnyomása erősen ingadozott. Elvitte a vérnyomásnaplót a háziorvosához, aki gyógyszerkezeléssel beállította a vérnyomását. Mindenképpen érdemes figyelni ezeket az értékeket és időben kezelni az észlelt problémákat.

A prevenció legyen mindig az elsődleges!

Milyen egyéb szűrővizsgálatokra érdemes rászánni az időt?

A teljesség igénye nélkül most négyet említenék, de előtte olvassanak el egy kis összefoglalót a szűrővizsgálatok jelentőségéről.

[Forrás: ÁNTSZ]

1. Tüdőszűrés

A kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerést szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról szóló 51/1997. (XII.18.) NM rendelet 2.sz. mellékletében foglaltak alapján 40 év felett évente ingyenesen, orvosi beutalóval végezhető el.

2. Csontsűrűség-vizsgálat

Ez a vizsgálat a 65 éves kor feletti nők esetében mindenképpen ajánlott,  ugyanis a csontritkulás korunk egyik népbetegsége, mely megelőzhető, időben történő felismerésekor azonban késleltethető, kezelhető.

3. Emlőszűrés

45 és 65 év között népegészségügyi céllal kétévenként az emlő röntgenvizsgálatán alapuló emlőszűrés, azaz a mammográfia ajánlott, bár erről igen megoszlanak a vélemények. Viszont az önvizsgálatot semmiképpen ne hagyjuk ki.

Az ÁNTSZ oldalán sok hasznos információ található az emlőszűrésről és a méhnyakszűrésről is, melyet érdemes áttanulmányozni.  A 16. oldalon például képes illusztrációval mutatják be az emlők önvizsgálatát.

4. Méhnyakszűrés

Korai felismeréssel és kezeléssel teljes gyógyulás is elérhető, éppen ezért nagy szerepet játszik a szűrővizsgálat. A szűrés OEP által finanszírozott és 3 évenként kell elvégeztetni.

„A méhnyakrák annyira alattomos, hogy csak akkor mutat észrevehető tüneteket, amikor már baj van. Azt szoktam mondani, hogy amikor már jelentkezik a vérzés, az régen rossz. Nehéz elkapni, nyakon csípni, de ha odafigyelünk, a testünkre és ugyanúgy a lelkünkre is, és komolyan vesszük a szűrést, akkor nem lehet baj, mert tényleg könnyen gyógyítható ez a betegség. Az első stádiumokban gyógyszeres kezeléssel, vagy hidegkéses kimetszéssel eltávolítható…” (Szentesi Éva: Hamvaimból)

Úgy gondolom, hogy mindenképpen oda kell figyelnünk testünkre és lelkünkre egyaránt, amihez hozzátartoznak
a szűrővizsgálaton való részvételünk is.

A test és a lélek ápolása kéz a kézben jár…
„A közel fél év alatt, amíg orvostól orvosig rohantam, rádöbbentem, el kell fogadnom azt a tényt, hogy a test nem csupán a vírusoktól betegszik meg, amint ezt eddig hittem. Rá kellett jönnöm, hogy a doktorok is emberből vannak, némelyik csak találgat, nem biztos a dolgában, vagy összetéveszti a tüneteket, és roppant kevés a valóban komoly szaktekintély, de létezik ilyen. Nekem szerencsém volt, mert még épp időben a megfelelő helyre kerültem, és a jelenlegi orvosom december elején leültetett, majd elmondta, hogy ő most meg fog engem gyógyítani a legjobb szakértelme szerint. Kivágja, amit kell, utókezeléssel eltünteti az utolsó nyomokat is, de ha nem változtatok az életvitelemen, nem keresem meg a betegség lelki okát, és nem oldom meg azt, akkor egy év múlva ugyanitt találkozunk ugyanígy., farkasszemet kell néznem az onkológiával. Hiszen miért volna elhanyagolható a lelkünk ápolása a test karbantartása mellett? Ugye senki nem gondolja komolyan azt a választ, hogy azért, mert a lelkünk egy láthatatlan, megfoghatatlan dolog?”
(Szentesi Éva: Hamvaimból)

Dr. Döbrőssy Lajos – Dr. Kékes Ede A lakossági szűrésekről a helyi közösségi véleményformálók részére:

https://www.antsz.hu/data/cms14587/SZOK_A_lakossagi_szuresekrol_20100728.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .