A demens személyek nappali ellátásáról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 47, 5 millió ember szenved demenciában világszerte, amely évente 7,7 millió esettel növekszik.

Magyarországon is egyre súlyosabb a helyzet, egyre több családot érint a betegség. Az egyik lehetőség demens betegek részére az ún. Demens személyek nappali ellátása.

Kik vehetik igénybe a szolgáltatást!?

Saját otthonukban élő, önmaguk ellátására részben képes személyek, akiknek a Pszichiátriai/Neurológiai Szakkollégium által befogadott demencia centrum, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, a rehabilitációs szakértői szerv, vagy pszichiáter/neurológus/geriáter szakorvos demencia kórképet megállapító szakvéleménnyel rendelkeznek.

Tehát valaki csupán háziorvosi vagy bármely egyéb szakorvosi papírral nem veheti igénybe a szolgáltatást.

Milyen szolgáltatásokat tartalmaz a Demens betegek nappali ellátása?

  1. gondozói felügyeletet
  2. mindennapi egyéni és csoportos foglalkozásokat
  3. az ellátottak meglévő képességeinek megőrzésére és fejlesztésére irányuló programokat
  4. biztonságos tárgyi környezetet
  5. a területileg illetékes szakorvosi (pszichiátriai, neurológiai, geriátriai) ellátással való együttműködés módját
  6. igény szerint étkezés biztosítását
  7. alapvető higiéniai szükségletek kielégítésében való segítségnyújtást (igény szerint személyi tisztálkodás biztosítása, személyes ruházat tisztítása)
  8. közösség

Mit érdemes még tudni az ellátással kapcsolatban?

A demens személyek nappali ellátása napközbeni segítséget tud nyújtani, általában 8 órától 16 óráig, a szolgáltatótól függ, hogy térítésmentesen vagy térítés ellenében veheti igénybe az ellátást. Az étkeztetés igénybevétele minden bizonnyal térítésdíjas. Kérelmet kell kitölteni, megállapodást kell kötni, a szakvéleményt mindenképpen be kell vinni, továbbá a házi orvosnak/kezelőorvosnak egy ún. egészségi állapotra vonatkozó igazolást kell kitölteni. A megállapodás megkötésekor vinni kell a személyazonosító igazolványt, lakcímkártyát, TAJ kártyát, illetve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által küldött éves összesítőt (zöld dokumentum). Az adott intézmény biztosítja a megfelelő dokumentumokat és pontos tájékoztatást nyújt a részletekről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .