Holl Joli dietetikus tollából, aki 72 évesen is fitt és energikus.
„Számomra az év legszebb ünnepe a Karácsony.
Szeretet kifejezésünk ekkor emelkedik magasba.
Nem csak az ajándékokkal fejezhetjük ki szeretteink felé érzelmeinket, hanem az asztalra tett menüvel is.
Az ügyes vendéglátó olyan menüt készít, ami megfelel a családban előforduló betegséggel élő hozzátartozóinknak is.
Semmiképp ne mást tálaljunk a betegnek, ha egy asztalnál eszik a családdal!
Az alapanyagok elkészítése kis ügyességgel mindenkinek élvezetes lehet, kinézetre, ízre, formára, ami az asztalra kerül.
Vendégeket várok Szentestére, családom tagjai:
2 kiskorú gyermek, és 2 felnőtté válás korbani emberke, akik még nem felnőttek… .
4 felnőtt – nagyszülők, szüleink, egyikük mozgásszervi beteg, másik epével műtött, harmadik gyomor kímélő étrenden van,
negyedik magas vérnyomás- túlsúly- kettes típusú cukorbeteg. 4 egészségesnek mondott felnőtt, középkorúak már.
Fontos, hogy megbeszéljük a családdal ki mit szeretne, mi a kedvelt menüje Szentestén.
A fiatalságra bízzuk a fenyőfára kerülő díszek elkészítését.
Cukrot, mézet tegyük el a kamra mélyére és édesítésre használjunk glukonont.
Mézes sütemény receptjeinket elő vehetjük, de ahol méz van a receptben, az helyett fele mennyiségben glukonont használjunk.
A tészta barna színét Holland kakaó porral oldjuk meg karamellizálás helyett.
A bejglink élesztőjét futtassuk fel glukononnal és a dió, mák töltelékben is glukonont tegyünk édesítőnek.
A kalácsot vagy kuglófot szintén glukononnal édesítsük.
Előételként csirkemájból készítsünk májpástétomot.
Vegyünk cukormentes őszibarack befőttet vagy konzervet és töltsük meg a májpástétommal a közepét díszítsük zöld citromfűvel és egy pötty piros arannyal.
Kompótos tálakban tegyük a fél barackot és készítsünk a csirkemájat főzött húslevesből aszpikot és öntsük a kompótos tálakra majd rakjuk a hűtőbe egy tálcán és várhatnak 1-2 napot is sorsukra.
Leveses csészénkben a csiga betétes húsleves , a csirke aprólék leves, a becsinált leves kis tejszín habbal, vegyes gyümölcsleves tejszínhabbal díszítve, glukononnal édesítve már étvágyhozó az ünnepi asztalon.
Készítsünk töltött káposztát igazi savanyú hordós aprókáposztával, töltelékeket leforrázott vastag erektől levágott káposzta levélben öltsük.
A tölteléket daráljuk le kétszer, hogy a vizet magába tudja szívni a hús mert az 1 kg darált húshoz a 40 dkg rizs felveszi a vizet és ha a hús magas víztartalmú a töltelékünk nem lesz kemény.
Az őrölt piros paprikát ne feledjük bőven mérni a töltelékbe.
Fűszerezése a tölteléknek tetszés szerinti.
Rántást ne készítsünk a töltött káposztához, inkább főzzünk meg 2 szem burgonyát és a lével lemixelve sűrítsük be a töltelékeket, aminek színt a paprika ad vagy tálalás előtt még édes paprikával meghinthetjük a fehér tejfölt a tálunkon.
Ne rójuk meg azt a családtagot aki a káposzta levelet a tányérján hagyta, mint epe vagy gyomor beteg.
Apró káposztából mindenki egyéni tűrőképessége ismeretébeni mennyiséget fogyasszon.
Csirkehúsból készítsünk hideg sültet vagy grillezve süssük, hogy ne legyen zsíros a sült húsunk.
A csirke bőrét adjuk a cicának, ház őrző kutyának mert az tartalmaz a legtöbb zsiradékot. A húslevest is zsírtalanítsuk.
Sülthús köretnek készítsünk sárgarépa pürét, szálkásra feldarabolt karotta sárgarépát főzzük meg puhára tetszés szerinti fűszerekkel majd a levében mixeljük le és díszítsük főtt tojás karikával zöldség-zölddel.
Hagyományos módon készülhet kevés burgonya püré is.
Kevés burgonya pürében mixeljünk spenót pürét és már kész a nemzeti színű köretünk az asztalon.
Párolhatunk kevés zöldborsót, zöldbabot csemege kukoricát karfiol rózsát és mindenkinek kedvébe jártunk.
A fiatalság ha reklamálja a sült burgonyát akkor készítsünk vékonyra vágott víztől leitatott burgonya karikákat és a mikróban pár perc alatt egészséges sült burgonyát tálalhatunk az ifjúságnak.
Éjfélkor tálalhatunk halászlét és sült halat annak aki még enni kér.
A halszeleteket bundázva ne fojtsuk zsiradékba, hanem rakjuk a sütőpapíros tepsibe és fújjunk rá kevés olajat vagy simítsuk meg zsíros ecsettel a felületét a húsnak és toljuk előmelegített sütőbe amibe tettünk egy kis edénybe vizet, hogy legyen pára ne száradjon ki a bundában sem a hús.
A hal kevés sütés időt kér, míg a sertés szelet vastagságtól függően hosszabb sütés időt kér magának.
Desszertnek készítsünk a kapható mindenféle gyümölcsből salátát.
Feldobhatjuk aszpik kockákkal amihez a gyümölcs leveit hasznosíthatjuk.
A kalácsunkat vékonyabb vastagabb szeletekre vágjuk, hogy tetszés szerint válasszon, akinek bejglit szeretne enni.
A glukonon, olyan mint a porcukor ezért kicsit behinthetjük vele a sütemény felületét is.
A cukorbeteg mérték nélkül nem fogyaszthat szénhidrátot és a túlsúly sem akar szaporodni, azért a zsírt, lisztes élelmet és burgonyát rizst csak módjával fogyasszák.
Ajánlott félköretnek fogyasztani a magas cH tartalmú ételt és másik félköret legyen mindig párolt zöldségféle vagy saláták kifogyhatatlan kínálata.
Meghitt Karácsonyt kívánok és jó étvágyat a menühöz!
Hollné Jolán
dietetikus