~ Egészséges élet & lélek sorozat (1.) ~ A mozgás

Az életvidám élet és lélek fenntartásához érdemes karbantartani testünket-lelkünket egyaránt. A következő tanácsok segítséget nyújtanak ehhez.

 A MOZGÁS

Télen talán kicsit nehezebb megoldani, hogy elkerüljük a mozgásszegény életmódot, de vannak így is lehetőségek.

I. Séta: Napi minimum 20 perces egyenletes séta is sokat jelent a test számára, nem is beszélve a szabad levegőn tartózkodásról.

II. Torna: A szobában, nappaliban is végezhetünk átmozgató gyakorlatokat. Interneten is találhatóak kimondottan idősek részére készült tornavideók. Fontos, hogy eleinte óvatosan, lassan végezzük a gyakorlatokat és nem fontos a megadott mennyiséget sem végigcsinálni. Mindenki más egészségi és fizikai szinten áll, ezért kezdetben érdemes körültekintőnek lenni.
Íme egy videó: https://www.youtube.com/watch?v=pSRRfM-1ZU4

III. Úszás: Télen-nyáron kivitelezhető! Télen az uszodában, nyáron az unokákkal a strandon. 🙂 Nem csupán az ízületekre van jótékony hatással, hanem csökkenti a magasvérnyomást is, továbbá az egyensúlyérzéket is fejleszti.
Klassz összefoglaló az úszás előnyeiről: http://www.infokiskunfelegyhaza.hu/…/miert-idealis-az-uszas…

IV. Tánc: Nincs is felszabadítóbb stresszoldóbb és magányűzőbb a tánctól. Egy társastánc tanfolyam javítja a koncentrációt, a testtartást és természetesen a kondíciót is, ráadásul az ember mindvégig közösségben van. Nagyon ajánlom!

V. Koordinációs képességek fejlesztése: dr. Marianne Koch tanácsait szeretném tolmácsolni.

  • Járjunk egyenesen! Ezáltal a hát-, és hasizmok is dolgoznak és nő a lépések közötti távolság.
  • Járás közben gördítsük a lábfejet! (Ezzel például megelőzhetjük a csoszogást.)
  • Iktassunk be olyan szakaszokat, amikor máskor helyezzük le és görgetjük a lábfejet, mégpedig úgy, hogy először a lábujjakat tesszük le , majd csak utána a sarkat. (A kifutón is így járnak a modellek. 😉 )
  • A guggolást végezzük ruganyosan! Ahelyett, hogy előrehajolnánk, mert azt a gerincoszlop ki nem állhatja, próbáljuk meg egy balerina stílusában végezni a konyhai teendőket, azaz túlzó gesztusokkal, lábujjhegyen, kis forgásokkal…stb. Észre fogjuk venni, hogy milyen csodálatos mozgásfolyamatokra képes a testünk. (Persze ezeket a kis táncmozdulatokat nem kell látni senkinek.)
  • Iktassunk be nyújtógyakorlatokat minden nap!
  • Lábemelés, amelyhez egy hokedlit, kisebb széket hívhatunk segítségül. Helyezzük rá felváltva a jobb és a bal lábunkat; először lassan, majd egyre gyorsabban! A jobb láb emelésekor a karunkkal is nyújtózzunk magasra, amennyire csak megy; a bal láb emelésekor pedig húzzuk minél hátrébb a könyökünket! Azután cseréljünk, majd 3 perc után jöhet a pihenés.
  • Forduljunk meg néhányszor a saját tengelyünk körül, majd rögtön ezután próbáljunk meg végigmenni egy egyenes vonal – pl.: a szőnyeg szegélye mentén úgy, – hogy pontosan egymás elé helyezzük a lábfejeket.
  • Találjunk ki új mozgásformákat! 😉

> MOZGÁSRA FEL! < 


TANÁCS! Maradjunk kitartóak és legalább heti 2-3 alkalommal végezzünk mozgásos tevékenységet! 😉

Személyes megjegyzés: Tudom, hogy ezek között a tippek között található költségesebb is, de úgy vélem megéri ezekre költeni. Inkább a mozgásra, a közösségi tevékenységekre adjuk ki a pénzt, mint gyógyszerre!

A teljes ‘Egészséges élet és lélek’ tippeket elolvashatják a honlapon:
https://eletvidamidoskor.hu/…/29/szeretne-egeszsegesebben-e…/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .