Kézzel készített karácsonyi képeslap ötletek

A képeslapok a távolságtartás és az online térbe tolódó életünkben talán új(ra) értelmet nyernek. A kézzel írott kedves szavak és a kézzel készült kártyák biztosan megmelengetik szeretteink szívét. Nálunk az a hagyomány alakult ki, hogy minden évben a holland Omának biztosan küldünk képeslapot és Tőle is várható egy saját kézzel készült karácsonyi lap.

Ráadásul december 9-e az ún. Christmas Card Day – a karácsonyi képeslap napja, ami szerintem egy kitűnő dátum, mert a képeslap biztosan odaér karácsonyig, de nincs is túl korán, hogy zavaró lenne, mert már javában tart az adventi időszak. Tagadhatatlan, hogy karácsonykor jó érzéssel tölti el az embert, ha áldást kívánhat az ünnepi időszakra és az elkövetkező évre. Ha nem szokott karácsonyi kártyákat küldeni, akkor legyen ez az első év, amikor megtöri ezt a tradíciót! 😉

1. Ajándékdoboz – karácsonyi képeslap

Ennek a képeslapnak igazán különleges története van. Tavaly ilyenkor még Kazahsztánban éltünk és a legtöbb karácsonyi ajándékot ott szereztem be és, amit csak tudtam ott intéztem el, mert nem szerettem volna mindent az utolsó pillanatra hagyni itthon.  Nagyon kerestem az üzletekben karácsonyi képeslapokat, de a csekély kínálat azt is eredményezte, hogy kb. 800 Ft lett volna egy darab képeslap, ráadásul nem is tudtam mik vannak ráírva oroszul. Mivel kislányommal kézműveskedtünk már előtte, tudtam, hogy van otthon pár eszköz, így arra jutottam, hogy saját kézzel készítünk egyet közösen.

Egy aranyszínű kinyitható képeslap alapra, egy tobozos csomagolópapírból vágtam egy keretet, majd az egyik termékcsomagolás fehér kartonjából kivágtam egy négyzetet, ami a kis ajándékdoboz alapja lett. Zöld színű szalaggal készítettem egy keresztet és két kis fülecskét, amelyek a masni funkcióját töltötték be. Ha lett volna ragasztópisztolyom biztosan azt használtam volna a rögzítésre, mivel csak hobby ragasztóval gazdálkodhattam, azzal fixáltam minden elemet és sokáig tartottam, hogy biztosan egyben maradjon Hollandiáig, ahová a képeslapot szántuk.

2. Rénszarvas karácsonyi képeslap

Ezt a képeslapot az unokák biztosan nagyon szeretni fogják, de akár velük együtt is elkészíthetjük. Ami szükséges hozzá: barna/arany vagy akár fehér színű képeslap alap, amit mi magunk is elkészíthetünk kartonból, így olcsóbb és takarékosabb is.További hozzávalók: barna színű zseníliadrót, piros pompom és egy pár szem.

Rénszarvasos karácsonyi képeslap az unokák nagy örömére

Videó az elkészítéséről:

A ragasztás sajnos lemaradt a videóról, bevallom, még tanulni kell a vágást. Remélem legközelebb az is menni fog. 😉

3. Mikulás sapkája

Szintén inkább az unokáknak vagy az unokákkal ajánlott. Nagyon egyszerű elkészíteni ezt a pár elemből álló, de igazán mutatós képeslapot. A piros háromszög készülhet kartonból, de én sima dekorgumit használtam. Ha valaki szeretné, hogy minél csillogósabb legyen, válasszon csillogós piros dekorgumit. A sapka bojtja szintén lehet pompom vagy akár vattapamacs is. A sapka karimájához, vagy minek is nevezzem, viszont már ezüst színű dekorgumit használtam, hogy feldobja a kompozíciót. 🙂

4. Dekorcelluxos képeslapok

A karácsonyi dekorcellux szintén egy sokoldalúan hasznos találmány. Alkotható belőle karácsonyfa, gyertya, ajándékdoboz, de akár díszgömb is. A lehetőségek száma végtelen.

[Kép forrása: Pinterest]

 

[Kép forrása: Pinterest]

Azt azért hozzáteszem, hogy ezek a képeslapok nagyobb precizitást igényelnek. A cellux ugye könnyen ragad, nehezebb megfogni, szóval ne csodálkozzunk, ha kicsit több gyakorlást igényel.

5. Díszgömbös képeslap

Bevallom, hogy nagyon szeretem a dekorgumit, mivel mutatós és egyszerűen kezelhető. Ráadásul már megannyi színben elérhető és többek között ilyen csillogós karácsonyi „gömböket” is készíthetünk, akár fehér alapra is.

[Kép forrása: Pinterest]

6. Újrahasznosítás dekorgumiból

Mivel nagyon sok dekorgumi hulladék halmozódott fel, ezért úgy döntöttem, hogy kis ‘csináld magad’ csomagokat készítek, amibe raktam különféle színű öntapadós dekorgumit, 2 db képeslapsablont, amire gömböt és csillagot rajzoltam, majd kiosztottam az alkotni szeretők között. A végeredmény magáért beszél. 🙂 Kár lett volna, ha ezek az értékes csillogós darabok a kukában végzik. Így pedig lehet bennük gyönyörködni. Demenseknek is ajánlott nagyobb darabokkal elkészíteni.

DIY csomag összeállítása
Csillag
Gömb és csillag

További ötletek:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .