Kapcsolataink fontossága – a közelgő Mindenszentek margójára

Manapság egyre inkább tabu témának számít a halál és a gyász. A reklámok a fiatalságot és az örök frissességet hirdetik, nem divat az öregedésről sem beszélni, a halálról és a gyászról pedig csak tragédiák által hallunk.

Egy másik, új szokás is kezd kirajzolódni napjainkban, mégpedig az, hogy egyre több család nem temetteti el halottját. Természetesen ez mindenkinek szíve joga, véleményem szerint azonban egy egészséges gyászfolyamathoz szükség van egy lezárásra, egy utolsó búcsúra.

Több mindent is jelenthet a ‘nem-temetés’.

  1. Anyagi problémák
    Sok családban bizony ez a főprobléma, ugyanis a temetés egy óriási üzletté vált és akár több százezer forint is lehet a végösszeg, mire az összes költség összeadódik.
  2. Elidegenedés
    Sajnálatos módon a családi kapcsolatok minősége nem olyan, mint akár pár évtizeddel ezelőtt. Sok a vita, az egyet nem értés, az érdekütközés, a harag, a meg nem bocsátás és még sorolhatnám. Ezek előbb-utóbb a kapcsolatok végét jelenthetik, ahol a felek először nem beszélnek egymással, majd teljesen elidegenednek egymástól.
  3.  Közöny
    Ez lehet az elidegenedés és a megromlott kapcsolatok következménye, de összefügghet azzal a szemlélettel, amire a bevezetésben utaltam, miszerint a jelen embere nem tud mit kezdeni a halállal és a gyásszal, így talán nem is tudja igazán komolyan venni.

Vajon mi lehet a lényeg?

Meglátásom alapján a kapcsolataink erősítése, ápolása, a családi békességre és kiegyensúlyozottságra való törekvés. A temetéssel kapcsolatban pedig… nem a drága koporsó, az óriási virágkoszorú, hanem az őszinte és gyászoló szív…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .