Örökzöld szeretetfa az idősek mentálhigiénés foglalkoztatásában

 

Az Örökzöld szeretetfa missziója

 

2016. november végén indult el missziójára az Örökzöld szeretetfa című könyvem. Miért jelent meg ez a könyv, honnan az ötlet?

  • Szeretem az ilyenfajta könyveket. Ha az embernek nincs sok ideje olvasni, de lelkileg fel akar töltődni és erőt meríteni, elkezd lapozgatni egy ilyen könyvet és bizonyos oldalak szólnak hozzá. Ha egy másik alkalommal veszi elő, más idézetek, részletek beszélnek… Gondoltam más is szereti az effajta könyvélményt.

  • Az Életvidám időskor miatt.  Fő célom az idősek élet-, és “lélekminőségének” javítása. Ez a könyv is ehhez járul hozzá. Foglalkozások során is használom az ilyen jellegű könyveket. Az idősek kedvelik akár az egyéni, akár a csoportos felolvasást, főleg ha ők maguk szerettek olvasni, de már nem tudnak csökkent látóképességük miatt.

 

Hogyan használjuk az Örökzöld szeretetfa című könyvet idősgondozásban, idősek mentálhigiénés foglalkoztatásában?

 

1. Felolvasáshoz

Az idősek kedvelik akár az egyéni, akár a csoportos felolvasást, főleg ha ők maguk szerettek olvasni, de már nem tudnak csökkent látóképességük miatt. Meg fogják hálálni mosolyukkal az odafigyelést és a törődést, az elhangzott szavak pedig ott fognak dolgozni bennük, kicsit kibillentik saját gondolatvilágukból és elkezdenek kalandozni.

2. Témaindítónak beszélgetéshez

Ha nemcsak felolvasni szeretnénk, akkor használhatjuk témaindítónak is a könyvben található részeket csoportos foglalkozások alkalmával, különös tekintettel a III. fejezetet, azaz a Gondolatébresztőket.

3. Könyvtári könyvként

Ha valaki egyénileg szeretné olvasgatni, akkor legyen lehetősége a kölcsönzéshez. Előnye, hogy rendkívül jól tagolt, így egyszerre nem kell sokat olvasni, így nem fárad el a szem sem.

4. Ünnepekhez, szerepléshez

Elsősorban a verseknek lehet nagy szerepe ebben, illetve az utolsó fejezetnek, mely a karácsony ünnepéhez kötődik. Ajánlom még a Díszítsük fel! című írást is, mely nemcsak múltidéző, de egy kis kreativitással adventi műsor is készíthető belőle.

Hasznos időtöltést, jó olvasgatást kívánok!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .