Emlékdoboz demenciával élőknek

Szerettünk idősek otthonába került vagy otthon ápoljuk? Szeretnénk számára jó közérzetet biztosítani?

Amikor a demencia első tünetei jelentkeznek, ami általában a rövid távú memória zavara, akkor valójában már hosszú ideje zajlik az agy bizonyos területein az idegsejtek pusztulása.

A demens hozzátartozónk lehet nem tudja, hogy mit evett aznap reggelire (vagy egyáltalán étkezett-e), viszont a régmúltra emlékszik és szívesen emlékezik, így a hajdani dolgokról való beszélgetés rendkívül hasznos, főleg, ha tárgyi emlékeket is társítunk hozzá, amelyek még inkább segítenek visszahozni a kedves emlékeket, és arra buzdítja az időskorúkat, hogy felidézzék az életük különleges eseményeit.

Hogyan készítsünk emlékdobozt?

Kincsvadászattal!
A fiók mélyéről vegyük elő a kellemes emlékeket, amik lehetnek fotók, oklevelek, kedves használati tárgyak, hobbival kapcsolatos eszközök, esetleg régi naptár, régi levél, bélyeg, vagy bármi, ami a demens személy számára örömteli értéket képvisel.

Nagyon hatásos, ha olyan képekkel és tárgyakkal töltjük meg a dobozt, amelyek különleges jelentéssel bírnak és könnyen felismerhetők. Az emlékdoboz elősegíti a nyugalom megőrzését, sőt akár a tájékozódásban is segíthet, különösen akkor, ha az érintett új helyre költözik; mivel kiemelten fontos, hogy legyenek vele ismerős tárgyak, amelyek biztonságot nyújtanak számára.

Az emlékdobozban szereplő tárgyak:

  • 10 filléres
  • 50 filléres
  • Igazolvány kiváló dolgozó részére
  • Érme 50. véradásról
  • Régi óra
  • Kitűző
  • Véradásról emlék
  • Retró centes pohár
  • Kávéspohár
  • Nosztalgia könyv
  • Fénykép

Esetleg készíthetünk tematikus emlékboxokat is, például a különböző életszakaszokhoz kapcsolódóan:

– gyerekkor
– katonaság
– család
– munkahely
– hobbi (horgászás, zenélés, szőlőművelés, filmek, sütés-főzés…stb.)

Otthoni felhasználás esetén beszélgessünk közösen a tárgyakról, jelentésükről, jelentőségükről és hallgassuk meg a hosszá kapcsolódó történeteket, ilyenkor esetleg beletehetünk egy-egy ízt is, például Dianás cukorkát. Azonban legyenek olyan alkalmak is, amikor az érintett egyedül kalandozik az emlékek között.

Intézményi szinten pedig egyéni és csoportos foglalkoztatási kereteken belül is érdemes kipróbálni. Foglalkoztatóként készíthetünk általános emlékdobozokat, ahol csoportfoglalkozásokon megbeszélhetjük, hogy ki miért tud kapcsolódni 1-1 tárgyhoz, de kérhetjük a hozzátartozók segítségét is, hogy szerettüknek állítsanak össze egy nosztalgiadobozt, amit a szobájukban is elő tudnak venni.
Az időskorúak nappali ellátásában pedig szervezhetünk nosztalgia délelőttöt, ahol az adott napon/napokon mindenki hozza a saját dobozát az emlékekkel együtt és körasztal beszélgetés keretein belül elmesélhetik történetüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .