Filmek a demenciáról

1. Megmaradt Alice-nek

A főhősnő, Alice életútjával ismerkedhet meg a néző, akinél az 50. születésnapja után nem sokkal diagnosztizálták az Alzheimer-kór egyik ritka típusát. A film jól érzékelteti a betegség első jeleit és lefolyását, az érintettek dilemmáját és bizonytalanságát is.
Prevencióként mindenkinek ajánlom a filmet és az orvos egyik nagyon egyszerű tanácsát: “A testmozgás jót tesz a vérkeringésnek és igyon sok vizet a hidratáltság miatt.”
(Julianne Moore, Alice alakításáért 2015-ben megkapta az Oscar-díjat.)

[Kép forrása: Imdb.com]
2. Nader és Simin – Egy elválás története

Egy különleges hangulatú Oscar-díjas iráni film. Dráma, ahol a történet fókuszában egy család áll, ahol a házastársak válófélben vannak, a férfi demens édesapja pedig állandó gondozásra és felügyeletre szorul.

[Kép forrása: Imdb.com]
3. Táncterápia

“A látszólag tökéletes és rendezett életet élő, ítélkezésre és sznobizmusra hajlamos Sandra nyugdíjba vonulása előtt nem sokkal felfedezi, hogy a férje viszonyt folytat a legjobb barátnőjével. Fényűző otthonát otthagyva bohém húgához költözik, aki egy rossz hírű lakótelepen lakik. A karót nyelt Sandra eleinte kibírhatatlannak találja új életét, azonban egy társastánc-tanfolyam mindent megváltoztat…” (port.hu)

Az egyik legéletvidámabb jelenet:

Kihagyhatatlan film, amely elgondolkodtató és üdítő egyaránt és hogy miért került bele a felsorolásba? Az egyik férfi főszereplő felesége az Alzheimer-kór súlyos stádiumában szenved…

4. Egyre távolabb

Egy férfi vívódásait mutatja be, Alzheimer-kórban élő felesége mellett, aki idősek otthonába kerül, ahol a házirendben foglaltak szerint 30 napig nem látogatható. Amikor ismét találkozik a férj a feleségével, a demens nő nem ismeri fel, de kiderül, hogy egy bent élő férfihoz kezdett el kötődni…

[Kép forrása: Imdb.com]
5. Vaslady

“A Vaslady meghitt és meglepő életrajzi film Margaret Thatcher-ről, az Egyesült Királyság első es egyetlen női miniszterelnökéről. A 20. század egy legismertebb és legbefolyásosabb asszonya a semmiből érkezett és szétzúzott minden nemi és osztálybeli előítéletet egy olyan világban, ahol az érkezéséig kizárólag férfiak uralkodtak.” (muveszmozi.hu)

[Kép forrása: Imdb.com]
6. Iris – Egy csodálatos női elme

“A film igaz történetet dolgoz fel. A regényíró és filozófus Iris Murdoch (Judi Dench) és férje, az irodalomkritikus John Bayley (Jim Broadbent) rendkívüli kapcsolatát, hosszú és állhatatos szerelmét mondja el, életük két különböző korszakát bemutatva: románcuk kezdetét Oxfordban az 1950-es években és a negyven évvel később történteket, az Irist megtámadó Alzheimer-kór megjelenésétől 1999-ben bekövetkezett haláláig. Iris Murdoch életkedvtől, magabiztosságtól sugárzó nagyszerű szellemű alkotó.” (Mafab.hu)

[Kép forrása: Imdb.com]
7. Szerelmünk lapjai

“Allie és Noah tizenévesek voltak, amikor találkoztak, az első pillanattól kezdve rokonszenveztek egymással. Kibontakozó szerelmük hamar beteljesedik. A lány gazdag szülei azonban ellenzik kapcsolatukat, így a két fiatal útja elválik egymástól. Amikor néhány esztendővel később újra találkoznak, a szerelmük újjáéled, és Allie-nek hamarosan választania kell társa és társadalmi rangja között. Történetüket, melynek fontos jelentősége van számára, egy idős úr olvassa fel újra és újra egy hasonló korú hölgynek.” (port.hu)

8. Még egy esély

Spanyol film, melynek főszereplőjénél, egy matematikus professzornál Alzheimer-kórt állapítanak meg, aki elhatározza, hogy amíg még emlékezik gyerekkori szerelmére – felkeresi őt. Nem várt eseményeken keresztül ismerhetjük meg a család életét.

[Kép forrása: Imdb]
+ 1

Noel – Karácsony

“Egymástól merőben különböző személyiségek keresik a megértést és a könyörületet karácsony idején. Rose középkorú, elvált nő, akinek az édesanyja kórházban van, előrehaladott Alzheimer-kórban szenved. Rose szeretne mégegy lehetőséget kapni, hogy elmondja neki, mennyire szereti, ám az anyja már nem ismeri meg. A rendőrtiszt Mike egy pincér rögeszméjének célpontja lesz. Artie meg van győződve arról, hogy Mike az ő néhai feleségének a reinkarnációja. Mellesleg Mike a szép Ninát készült elvenni, de úgy tűnik, hogy a féltékenysége szétzilálja a kapcsolatukat.” (port.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..