Filmek a demenciáról

1. Megmaradt Alice-nek

A főhősnő, Alice életútjával ismerkedhet meg a néző, akinél az 50. születésnapja után nem sokkal diagnosztizálták az Alzheimer-kór egyik ritka típusát. A film jól érzékelteti a betegség első jeleit és lefolyását, az érintettek dilemmáját és bizonytalanságát is.
Prevencióként mindenkinek ajánlom a filmet és az orvos egyik nagyon egyszerű tanácsát: “A testmozgás jót tesz a vérkeringésnek és igyon sok vizet a hidratáltság miatt.”
(Julianne Moore, Alice alakításáért 2015-ben megkapta az Oscar-díjat.)

[Kép forrása: Imdb.com]
2. Nader és Simin – Egy elválás története

Egy különleges hangulatú Oscar-díjas iráni film. Dráma, ahol a történet fókuszában egy család áll, ahol a házastársak válófélben vannak, a férfi demens édesapja pedig állandó gondozásra és felügyeletre szorul.

[Kép forrása: Imdb.com]
3. Táncterápia

“A látszólag tökéletes és rendezett életet élő, ítélkezésre és sznobizmusra hajlamos Sandra nyugdíjba vonulása előtt nem sokkal felfedezi, hogy a férje viszonyt folytat a legjobb barátnőjével. Fényűző otthonát otthagyva bohém húgához költözik, aki egy rossz hírű lakótelepen lakik. A karót nyelt Sandra eleinte kibírhatatlannak találja új életét, azonban egy társastánc-tanfolyam mindent megváltoztat…” (port.hu)

Az egyik legéletvidámabb jelenet:

Kihagyhatatlan film, amely elgondolkodtató és üdítő egyaránt és hogy miért került bele a felsorolásba? Az egyik férfi főszereplő felesége az Alzheimer-kór súlyos stádiumában szenved…

4. Egyre távolabb

Egy férfi vívódásait mutatja be, Alzheimer-kórban élő felesége mellett, aki idősek otthonába kerül, ahol a házirendben foglaltak szerint 30 napig nem látogatható. Amikor ismét találkozik a férj a feleségével, a demens nő nem ismeri fel, de kiderül, hogy egy bent élő férfihoz kezdett el kötődni…

[Kép forrása: Imdb.com]
5. Vaslady

“A Vaslady meghitt és meglepő életrajzi film Margaret Thatcher-ről, az Egyesült Királyság első és egyetlen női miniszterelnökéről. A 20. század egy legismertebb és legbefolyásosabb asszonya a semmiből érkezett és szétzúzott minden nemi és osztálybeli előítéletet egy olyan világban, ahol az érkezéséig kizárólag férfiak uralkodtak.” (muveszmozi.hu)

[Kép forrása: Imdb.com]
6. Iris – Egy csodálatos női elme

“A film igaz történetet dolgoz fel. A regényíró és filozófus Iris Murdoch (Judi Dench) és férje, az irodalomkritikus John Bayley (Jim Broadbent) rendkívüli kapcsolatát, hosszú és állhatatos szerelmét mondja el, életük két különböző korszakát bemutatva: románcuk kezdetét Oxfordban az 1950-es években és a negyven évvel később történteket, az Irist megtámadó Alzheimer-kór megjelenésétől 1999-ben bekövetkezett haláláig. Iris Murdoch életkedvtől, magabiztosságtól sugárzó nagyszerű szellemű alkotó.” (Mafab.hu)

[Kép forrása: Imdb.com]
7. Apu vad napjai

A film a hozzátartozók szemszögéből vezeti végig az időskori tehetetlenséggel való szembesülést és mutatja be, hogy egy testvérpár miként birkózik meg édesapjuk gondoskodásával és idős otthonba való helyezésével.

[Kép forrása: mafab.hu]
8. Szerelmünk lapjai

“Allie és Noah tizenévesek voltak, amikor találkoztak, az első pillanattól kezdve rokonszenveztek egymással. Kibontakozó szerelmük hamar beteljesedik. A lány gazdag szülei azonban ellenzik kapcsolatukat, így a két fiatal útja elválik egymástól. Amikor néhány esztendővel később újra találkoznak, a szerelmük újjáéled, és Allie-nek hamarosan választania kell társa és társadalmi rangja között. Történetüket, melynek fontos jelentősége van számára, egy idős úr olvassa fel újra és újra egy hasonló korú hölgynek.” (port.hu)

[Kép forrása: mafab.hu]
9. Még egy esély

Spanyol film, melynek főszereplőjénél, egy matematikus professzornál Alzheimer-kórt állapítanak meg, aki elhatározza, hogy amíg még emlékezik gyerekkori szerelmére – felkeresi őt. Nem várt eseményeken keresztül ismerhetjük meg a család életét.

[Kép forrása: Imdb.com]
+ 1

Noel – Karácsony

“Egymástól merőben különböző személyiségek keresik a megértést és a könyörületet karácsony idején. Rose középkorú, elvált nő, akinek az édesanyja kórházban van, előrehaladott Alzheimer-kórban szenved. Rose szeretne mégegy lehetőséget kapni, hogy elmondja neki, mennyire szereti, ám az anyja már nem ismeri meg. A rendőrtiszt Mike egy pincér rögeszméjének célpontja lesz. Artie meg van győződve arról, hogy Mike az ő néhai feleségének a reinkarnációja. Mellesleg Mike a szép Ninát készült elvenni, de úgy tűnik, hogy a féltékenysége szétzilálja a kapcsolatukat.” (port.hu)

[Kép forrása: mafab.hu]
Ismeretterjesztő (kis)filmek:

I. Demencia – Nagyfilm, elérhető ide kattintva.
II. Rövidfilmek a demenciáról Koltai Róbert főszereplésével, elérhető itt.
III. Vasárnap – Rövidfilm az Alhzeimer-világnap alkalmából.

Filmajánló az időskorról egy másik bejegyzésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .