Aktív időskor – Mozgás időseknek

„Az aktív idősödés koncepciója elő kívánja segíteni az őszülő generáció részvételét a szabadidős tevékenységben, a társadalmi-, és kulturális életben, a fizetett és az önkéntes munka területén, az oktatás, a képzés rendszerében, valamint a családok mindennapi életében.”
(Brettner Zsuzsanna és Mucsi Georgina)

Aktív időskor – Fizikai aktivitást segítő szabadidős tevékenységek

Magyarországon jelenleg a lakosság 77%-a nem mozog eleget, így a mozgásszegény életmódból következő különböző keringési, anyagcsere- és idegrendszeri betegségek hazánkban nagyon gyakran fordulnak elő. Mindez elhízással is jár, amellyel idős korra kialakul az ördögi kör: a túlsúly miatt keveset mozgunk, de pont a mozgással tehetnénk az elhízás, a betegségek kialakulása ellen!

„Az időskori mozgás pozitív hatásai két fő területen nyilvánulnak meg: egyik az ún. prevenció, amely azt jelenti, hogy az aktív életmóddal megelőzhetjük bizonyos betegségek kialakulását. A másik a rehabilitációs, gyógyító funkció. A mozgást tehát el kell kezdeni, beiktatása nélkülözhetetlen, nemcsak a megelőzés, de a gyógyulás miatt is!
Hogy mennyit érdemes mozogni? 60 éves kor felett nagyjából heti 2 óra intenzív mozgás javasolt. Az intenzív alatt azt értjük, hogy a gyakorlatok során el kell kezdenünk izzadni. Alkalmanként legalább félórás testedzés szükséges, idősebb korban tehát ez heti 3 alkalmat jelent. Mindegy, hogy milyen sportot végez az illető: testmozgást kell végeznünk. Aki például heti háromszor kimegy sétálni a kutyájával legalább fél órát, az már teljesítette a minimális mennyiséget. Amikor elkezdjük beiktatni a mozgást az életünkbe, eleinte tapasztalhatunk nehézségeket. De ha van bennünk egy kis kitartás, ha valóban szeretnénk változtatni, ne csüggedjünk! 3 hónap elteltével úgy megszokjuk az aktívabb életmódot, hogy egyenesen hiányozni fog a rendszeres mozgás!” – olvasható a Mozgás könnyedsége honlapján

A fizikai aktivitást segítő tevékenységek között mára számos alternatíva közül lehet választani, de már napi minimum 20 perces egyenletes séta is sokat jelent a test számára.

  • Magyarországon is egyre elterjedtebb az ún. senior torna, ami a testmozgás mellett új barátokat is eredményezhet, de az internet segítségével már otthon is végezhetőek átmozgató tornagyakorlatok.
  • Az úszás nem csupán az ízületekre van jótékony hatással, hanem csökkenti a magasvérnyomást, továbbá az egyensúlyérzéket is fejleszti.
  • Nincs is felszabadítóbb stresszoldóbb és magányűzőbb a tánctól. A társastánc javítja a koncentrációt, a testtartást és természetesen a kondíciót is, ráadásul új kapcsolatokat is kialakulhatnak.
  • Pár éve indult és nagy népszerűségnek örvend az ún. senior örömtánc is, ami kizárólag az őszülő generáció számára nyújt elérhető közösségi mozgásformát.
  • A nordic walking, a kerékpározás, túrázás, a ping-pongozás, vagy a fénykorát élő rollerezés is idősbarát sportnak tekinthető, azok számára, akik a nyugdíjazás előtt nem végeztek aktív mozgásos tevékenységet.
  • A kocogás, a szobakerékpározás és a vízi torna is ajánlott azok számára, akiknél a fizikai aktivitás eddig hiányzott a mindennapjaikból, ugyanis ezek a mozgásformák is javítják az állóképességet és megmozgatják az izmokat, ízületeket.

A rendszeres testedzés  pozitívan befolyásolja a mentális egészséget; az anyagcsere, az idegrendszeri és az agyi működést is.

Összegyűjtöttem interneten található tornagyakorlatokat, melyek közül mindenki megtalálhatja számára a megfelelőt:

  1. A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége szenior mozgásprogramot indított, melynek célkitűzése, hogy a harmadik kor tagjai inspirációt kapjanak a rendszeres testmozgáshoz. Honlapjukon otthon végezhető gyakorlatok is találhatók videó formájában.
  2. Alacsony intenzitású, egész testet átmozgató, közel 30 perces senior torna.
  3. 15 perces gyakorlatsor az MSD Diabetes Tudástár jóvoltából. „A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében egy teljes életmódváltó programra van szükség. Ennek a programnak az egyik része a gyógyszeres kezelés, második pillére a diéta, a harmadik pedig a mozgásterápia.”
  4. Ülőtorna, szintén egy 15 perces gyakorlatsor.
  5. Egyszerű szemgyakorlatok.
  6. Mozogj otthon! „Hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget a közmédia több csatornáján. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.” A Médiaklikk honlapján elérhetőek a tornák.
  7. Átmozgató torna időseknek, egy 16 perces gyakorlatsor, amely itt érhető el.
  8. Mindennapi gyógytorna – több videóból álló torna (csípő-, és térdgyógytorna; csukló-, és kéztorna, nyak-, és vállizmok…stb.)
  9. TévéTorna, avagy Idősebbek is elkezdhetik, bár ezt inkább nosztalgiának ajánlom, mert vannak benne nem éppen kímélőnek mondható gyakorlatok.
  10. Aki egy kicsit intenzívebb tornára vágyik, ajánlom az 57 éves, amerikai Leslie Sansone videóit, akit nemcsak hazájában, hanem világszerte követnek és szeretnek, mivel „öröm sétára” hívja a mozogni vágyókat. 10-15-20 perces intenzív gyalogló videói, ritmikus zenére kiváló lehetőség a kondíció megtartásához. Senkit ne zavarjon meg, hogy angolul beszél, mivel a gyakorlatok egyszerűen lekövethetők.
        • Legnépszerűbb videója a 1.0 Mile Happy Walk
        • A saját kedvencem, mivel akinek nincs sok ideje mozogni az adott napon, de mégsem szeretné kihagyni a tornát, elég ha megcsinálja az első felét (10 perc), akinek több ideje van még 10 percig sétálhat 🙂
  11. A hajdúböszörményi Egészségfejlesztési Iroda gyógytornászai által készített hasznos videók érhetőek el ide kattintva.
  12. Időskorúak legfontosabb tornagyakorlatai
  13. 20 perces senior torna a végén egyensúly gyakorlatokkal
  14. Csépke Lili gyógytornász ad néhány jó tanácsotaz időseknek könnyen elvégezhető, keringésjavító és légzést támogató, átmozgató gyakorlatok elvégzéséhez.”A torna előtt jól szellőztessük ki a lakást, tárjuk ki az ablakokat. Csak egy székre lesz szükség, így az is könnyen kivitelezni tudja majd a gyakorlatokat, akinek egyensúlyproblémái vannak.
    Úgy helyezkedjünk el, hogy a karokat oldalra teljesen ki tudjuk nyújtani, illetve a lábakat is nyújtsuk előre. A szék mögött legyen hely az álló gyakorlatoknak.” – olvasható Újbuda honlapján.

15. Gyakorlatok székkel – Otthoni tornaprogram

Érdemes kinyomtatni és ezeket a gyakorlatokat célszerű hetente háromszor elvégezni. A kiadvány összeállítói javasolják, hogy érdemes már az első alkalom után kitűzni a következő edzés napját és időpontját, továbbá egy edzésnaplót is tartalmaz a füzet, ahol vezethető az időpont és egyéb megjegyzések is.

16. Erő és egyensúly – Otthoni tornaprogram

Részletes leírások, képekkel illusztrálva, hasznos tanácsok és edzésnapló.

17. Stabil testtartás, erő és egyensúly – Otthoni tornaprogram

A torna lényege: „Amikor már rendszeresen és magabiztosan végzi az egyensúlyozást fejlesztő gyakorlatokat FOKOZATOSAN törekedjen arra, hogy egyre kevesebbszer használja a kezét támaszkodásra, vagy kapaszkodásra. Ennek érdekében először csak a keze kisujját, majd a gyűrűsujját, majd a
közéső ujját ne vegye igénybe a kapaszkodáshoz, vagy a támaszkodáshoz, így végül már csak a mutató- és a hüvelykujja marad. Ügyeljen arra, hogy csak akkor kezdje el fokozatosan mellőzni a kapaszkodást/támaszkodást a kezével, ha már biztos az egyensúlya.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .