11+1 tipp, avagy hogyan tudunk a demenciával élőkön segíteni a mindennapokban

  1. Figyeljünk a világításra!
    A félhomály és a sötétség elősegítheti vagy mélyítheti a depresszió kialakulását, így fontos, hogy megfelelő fényviszonyok mellett legyen a demens beteg. Érdekesség, hogy az idős emberek fényigénye majdnem a háromszorosa, mint a fiataloknak. A természetes fény a legideálisabb.
  2. Megfelelő folyadékbevitel biztosítása!
    Minimum 2 óránként kínálni kell folyadékkal a demens beteget, a megfelelő hidratáltság és a kiszáradás veszélye miatt, ugyanis az idős emberek elveszítik szomjúságérzetüket. Kerüljük a túlcukrozott, szénsavas üdítőket.
  3. Megfelelő eszközök használata!
    Kerüljük a hegyes, éles eszközök használatát, mint például a kés, villa, olló. Ezekből érdemesebb a tompább verziókat használni.
  4. Napirend kialakításának fontossága!
    Érdemes egy olyan napirendet kialakítani, amiben a demens biztonságban érezheti magát, de ugyanakkor kellően rugalmas is; például az étkezések, a fürdés legyen mindig ugyanabban az időpontban.
  5. Egyszerűbb öltözködés!
    Például fűzős cipő helyett, tépőzáras cipő használata; a gombos ruhát, inget zipzáras pulóver helyettesítheti. Ezek által tovább megmaradhat a demens beteg önállósága e tekintetben.
  6. Legyen biztonságos a közvetlen lakókörnyezete!
    Például az elesés veszélye miatt a szőnyeg eltávolítása, lekerekített bútorok, stabil szekrények/polcok. Törékeny dolgok mellőzése.
  7. Hétköznapi tevékenységekbe való bevonás! A tapintás, szaglás, érzékelés kiemelten fontos a demens betegeknél, így érdemes például közösen narancsot pucolni, szalvétát hajtogatni, teregetni, növényeket gondozni, tésztát gyúrni…stb. Az önbecsülés erősítéseként is kiemeltek ezek a tevékenységek.
  8. Ne csináljunk meg mindent helyettük!
    Az önellátó képesség megtartására és a még meglévő képességek megtartására mindenképp törekedni kell. Sok türelem szükséges hozzá.
  9. Ne kiabáljunk, veszekedjünk!
    Beszédünk legyen kedves, nyugodt, semmiképpen sem utasító és fenyegető. A dicsérettel semmiképpen se spóroljunk!
  10. Segítségnyújtás a gyógyszerelésben!
    Fontos, hogy az orvosi utasításoknak megfelelően szedje a gyógyszereket. Ha több gyógyszert is szed, érdemesebb beruházni egy gyógyszeradagolóra.
  11. Az érintés fontossága
    A demens beteggel való beszélgetés alatt például bátran fogjuk meg a kezét és próbáljuk meg a szemkontaktust is megőrizni. A személyesség és a figyelem fenntartásra érdekében sokat jelentenek ezek az apróságnak tűnő tettek.

+1
Igyekezzen minden körülmények között türelmesnek maradni és ne szégyelljen segítséget kérni rokonaitól, barátaitól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .