Az Idősek nappali ellátásáról, azaz az Idősek klubjáról

Miért ajánlom az Idősek nappali ellátását, azaz az Idősek klubját?

– jó egy közösséghez tartozni
– hétköznaponként, napközben a rendelkezésükre állnak
– ügyintézésben is segítséget nyújtanak
– szűrővizsgálatokat végeznek
– egészségi, fizikai és lelki segítséget kaphatnak
– új készségeket fedezhetnek fel önmagukban, ill. az eddigi készségeket szinten tarthatják
– színes programokat kínálnak

Jól hangzik, nem igaz?

Mikor ajánlott az Idősek nappali ellátása?

Nyugdíjazás után azonnal. Tapasztalat, hogy a nyugdíjba vonulást követően – pár hét regenerálódás és átállás után – igény merül fel valamiféle rendezettségre és közösséghez tartozásra. Mindez természetes, hiszen emberek vagyunk, és ajánlatos is testi-lelki egészségük érdekében.

Néhány fontosabb szolgáltatás, amit az Idősek nappali ellátása nyújt:

I. Egészségügyi ellátás

Az egészségügyi ellátás keretein belül szűrővizsgálatok biztosítása, például rendszeres vérnyomás és vércukor mérés, testsúlymérés. Továbbá felvilágosító előadások szervezése, tanácsadás az egészséges életmódról, (gyógy)torna. Nálunk mindenkinek van vérnyomásnaplója, amit rendszeresen vezetünk, és ha a tagok mennek a háziorvoshoz, vagy bármilyen orvosi vizsgálatra, akkor el szokták kérni a vérnyomásnaplókat és bemutatják az orvosnak, ezzel segítve az ő munkájukat is. Az egyik tagunknál például vérnyomás-ingadozást derített ki a rendszeres vérnyomásmérés és dokumentálása, amit azóta háziorvos kezel.

II. Mentális gondozás

A közösséghez tartozás önmagában erősíti az egyént. A pszichés gondozás keretében fő feladat a kiegyensúlyozott, nyugodt, elfogadó, családias légkör biztosítása, melyben jól érzik magukat a tagok. Az Idősek nappali ellátásában lehetőség van életvezetési tanácsadás kérésére, krízishelyzetben lévőknek segítségkérésre. Hogyan valósulhatnak ezek meg? Egyéni és segítő beszélgetések által, kiscsoportos foglalkozásokon keresztül és preventív céllal előadások keretein belül.

III. Szabadidős programok

Itt nagyon széles a paletta és általában a különböző érdeklődésű emberek is megtalálhatják számukra a megfelelő programot. Mikre lehet itt gondolni? Kirándulásokra, múzeumlátogatásokra, társasjátékozásra, filmnézésre,  nótaklubra, kézműves foglalkozásokra, rendezvényekre (pl.: farsang, családi nap, szüreti mulatság), ünnepségekre (pl.: nőnap, idősek napja, névnapok, születésnapok, karácsony).

IV. Szociális ügyek intézése, személyes érdekvédelem

Segítségnyújtás igényelhető különböző szociális ügyek intézésében, akár a megfelelő nyomtatványok beszerzéséhez, azoknak a kitöltéséhez (pl.: közgyógyellátás, különböző támogatások, segélyek), továbbá pályázatok benyújtásához (pl.: az Erzsébet-program lehetőségei).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..